Na Nexus 7 Android-tablet richt hardwarebouwer zich op Windows-tablets IFA, oftewel voluit de Internationale FunkAustellung, stond volledig in het teken van Windows 8. Ook Asus spring bij in de boot en toonde er zijn line-up. Asus kwam totnogtoe voornamelijk met Android-tablets aanzetten. Zo kwam de fabrikant eerder al met de Transformer Prime, Transformer Infinity en […]

Advertentie

Na Nexus 7 Android-tablet richt hardwarebouwer zich op Windows-tablets

IFA, oftewel voluit de Internationale FunkAustellung, stond volledig in het teken van Windows 8. Ook Asus spring bij in de boot en toonde er zijn line-up.

Asus kwam totnogtoe voornamelijk met Android-tablets aanzetten. Zo kwam de fabrikant eerder al met de Transformer Prime, Transformer Infinity en Google Nexus 7.

Nu Microsoft eindelijk een volwaardig tablet-OS heeft, lijkt Asus het over een volledig andere boeg te gooien: ontmoet de Asus Taichi, Vivo Tab, Vivo Tab RT, Transformer Book, Zenbook U500 en Zenbook UX21 Touch, oftewel de nieuwe Asus-familie.

Vivo Tab RT

De Vivo Tab RT is een tablet ontworpen om te werken met Windows 8 RT. De tablet krijgt een ARM-processor, namelijk de Tegra 3.

Het toestel komt met 2GB RAM-geheugen en 32GB opslag. Als je puur naar het gewicht kijkt, weegt de tablet minder dan andere toestellen, zoals de iPad. Met slechts 520 gram is de Windows 8-tablet meer dan honderd gram lichter dan het broertje van Apple.

Verder zitten er in de tablet wifi, NFC, bluetooth en luidsprekers. Het toestel wordt uitgerust met een 10,1 inch Super IPS+-scherm, dat we eerder ook al zagen in de Transformerreeks en het scherm zal een maximale resolutie van 1366×768 pixels ondersteunen.

Vivo Tab

De Asus Vivo Tab is het grote broertje van de Vivo Tab RT: de tablet zal uitgerust worden met een Intel-processor en zal dus ook binnen Windows de klassieke desktop-modus ondersteunen.

De Vivo Tab krijgt een Atom-chip, heeft net zoals de RT-versie 2GB geheugen maar zal worden uitgerust met 64GB flashgeheugen. De touch-functionaliteit wordt dan weer aangevuld met een Wacom-digitizer dat enorm precieze aanrakingen mogelijk moet maken, net zoals onder andere bij de Galaxy Note het geval is.

Ook letterlijk is de Vivo Tab het grote broertje van de Vivo Tab RT: het scherm meet 11,6 inch maar krijgt wel dezelfde resolutie van 1366×768 beeldpunten. Ook hier wordt de Super IPS+ techniek gebruikt.

De Vivo Tab weegt net iets meer dan Apple’s tablet, is 8.7mm dik en komt met een 8MP-camera achteraan en een 2MP front-facing camera.

Ook de Vivo Tab komt met NFC-functionaliteit, al is dat in België en Nederland voorlopig overbodige luxe: in de Benelux is er nog geen enkele nuttige toepassing die NFC ondersteunt.

Het leuke aan de Vivo Tab is dat het toestel het ontwerp van de Transformerreeks overneemt en dus met een volledig toetsenbord zal geleverd worden dat tevens ook als batterij en dock dient.

Zenbook U500

Het moet niet allemaal touch zijn, moeten ze bij Asus gedacht hebben. Om tijdens IFA enigszins ‘uniek’ uit de hoek te komen moesten ze terug naar de tekentafel en is er besloten om de hele touch-hype weg te laten uit de U500.

De Zenbook U500 zal geleverd worden met Windows 8, maar moet  gewoon bediend worden met een muis en toetsenbord. Die zijn overigens verlicht en worden in- en uitgeschakeld door middel van een lichtsensor, zodat je perfect in het donker kan doorwerken.

Het toestel komt met een Core i7-processor en 512GB SSD-opslag. Er zal ook een versie komen met een 128GB SSD om snel op te starten, aangevuld met een 500GB normale harde schijf voor gegevensopslag. De grafische kaart (een GT650M) is optioneel.

Qua afmetingen moet het toestel niet onderdoen voor de concurrentie: met 19,7 millimeter dikte is de Zenbook U500 bij de dunnere toestellen op de markt.

Het scherm van de U500 is 15,4” groot, heeft een matte afwerking en een full-HD resolutie.

Zenbook Prime UX21 Touch

Het toestel met veruit de moeilijkst te onthouden naam, maar daarom niet minder interessant. De UX21 Touch is zoals de naam het doet vermoeden een Ultrabook met touchscreen. Het multimedia-apparaat krijgt 256GB opslag, Multi-touch en een full-HD Super IPS+-scherm.

Verder wordt de Ultrabook uitgerust met USB 3.0 en wifi (met ondersteuning voor de 5Ghz-band).

Transformer Book

De Transformer Book heeft het losklik-mechanmisme van de Transformer Prime, maar de kracht van de Zenbooks. Zo kan je het toetsenbord gewoon thuislaten en het scherm meenemen.

De Transformer Book komt met een Intel Core i7-processor en heeft ook de mogelijkheid om 2 harde schijven te integreren.

Asus Taichi

Het concept van de Asus Taichi is zo vreemd dat we er een heel artikel over geschreven hebben. Of het een succes wordt, moet nog blijken – maar innovatief en vernieuwend is het zeker wel.

Overige apparaten

Asus toonde op IFA nog een handvol apparaten. Zo komt er een desktop aan met top-of-the-line hardware met een stevig prijskaartje. Ideaal voor gamers, zegt Asus.

Ook een mini-projector, een nieuwe monitor en een Wifi AC-router behoren tot de nieuwe apparaten in de Asus line-up.

Alle toestellen met Windows 8 zouden nog in de loop van 2012 beschikbaar moeten komen. Prijzen en exacte data worden waarschijnlijk bekendgemaakt rond de lancering van Windows 8, die gepland staat voor 26 oktober.