Nieuws

Belgian IT Report 2012: Telecom & Netwerken

Vaste operator: telecommarkt in handen van drie
Niets nieuws onder de zon. Belgacom heeft een marktaandeel binnen bedrijven van meer dan de helft. Enkel Telenet kan voor wat weerwerk zorgen, al is dit vooral bij kleine bedrijven en in Vlaanderen waar het in de bedrijfsmarkt als vaste operator 24 procent marktaandeel haalt. Mobistar haalt dan weer een marktaandeel van 20 procent in Brussel. Zowat 13 procent, en zelfs 15 procent in Wallonië, geeft aan binnen drie jaar te veranderen van leverancier. Opvallend is dat 6 procent van de bedrijven geen vaste operator meer heeft. Vorig jaar was dat nog maar 4 procent.

Base 2%
Belgacom 55%
BT 1%
Colt Telecom 1%
Euphony 2%
Mobistar 10%
Scarlet 1%
Telenet 17%
Toledo Telecom 1%
Verizon Business 1%
Overige 3%
NVT: Wij gebruiken geen vaste operator 6%

 

We kijken ook nog even naar de verdeling van de top drie operatoren volgens bedrijfsgrootte.

  <50 werknemers 50-500 werknemers >500 werknemers
Belgacom 53% 56% 59%
Mobistar 6% 22% 9%
Telenet 24% 8% 7%

 

Gemiddeld geven de Belgische bedrijven een tevredenheidsscore van 7,1 aan hun operator. Telenet en Belgacom doen het net iets beter, met respectievelijk een score van 8 en 7,3. Mobistar krijgt een tevredenheidsscore van 7.

 

Mobiel: Proximus houdt stand, Telenet wint
Bij de mobiele operatoren heeft Proximus een overwicht van 53 procent in bedrijven.
Mobistar moet wat terrein prijs geven en daalt van 28 naar 24 procent, terwijl Telenet zijn marktaandeel in bedrijven ziet verdubbelen: van 3 naar 6 procent. De andere mobiele operator, Base blijft stabiel op 7 procent. Zowat 15 procent van de bedrijven geeft aan binnen de drie jaar te veranderen van mobiele operator, een cijfer dat lichtjes hoger ligt dan vorig jaar. Bij kleine bedrijven wil 18 procent veranderen.

Base 7%
Mobistar 24%
Proximus 53%
Telenet 6%
Overige 3%
NVT: wij gebruiken geen gsm-operator 7%

 

We kijken ook nog even naar de verdeling van de top drie operatoren volgens bedrijfsgrootte.

  <50 werknemers 50-500 werknemers >500 werknemers
Proximus 49% 50% 65%
Mobistar 28% 28% 12%
Base 10% 6% 0%

 

Gemiddeld geven de  Belgische bedrijven een tevredenheidsscore van 7,4 aan hun operator. Telenet en Base zitten iets hoger en krijgen respectievelijk een score van 7,6 en 7,5. Proximus en Mobistar krijgen respectievelijk een tevredenheidsscore van 7,4 en 7,1.

Netwerken: draadloos hoog op de agenda
Bedrijven worden alsmaar mobieler. Dat blijkt zowel uit de verdere doorbraak van mobiele e-mail als uit het succes van draadloze netwerken in bedrijfscontext. Bijna twee bedrijven op drie maken gebruik van draadloze netwerken en bijna één op vijf zijn ook van plan om er (verder) in te investeren. Ook VoIP, het telefoneren via een datanetwerk, staat hoog op de agenda. Eén op drie maakt er gebruik van. Bij de grote bedrijven is dat de helft. Vooral zij willen verder in VoIP investeren. We kijken in hoeverre Belgische bedrijven gebruik maken van de volgende netwerktechnologieën en -diensten.

Wireless LAN (WiFi) 65%
Mobiele e-mail (via BlackBerry, iPhone…) 49%
Voice over IP (telefoneren via datanetwerk) 34%
Mobiele datacommunicatie via UMTS/HSDPA/… 31%
Videoconferencing 25%
Unified Communication 16%

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business