Deze zomer gooiden Russische hackers een lijst van 6,5 miljoen versleutelde paswoorden van LinkedIn-profielen op het internet. Die aanval trok veel aandacht, maar het is geen alleenstaand geval. Eerdere studies signaleerden ook al een toename van het aantal inbraken, zoals het Data Breach Investigations Report van Verizon dat samenwerkt met lokale politiediensten. “Veruit de meeste […]

Advertentie

Deze zomer gooiden Russische hackers een lijst van 6,5 miljoen versleutelde paswoorden van LinkedIn-profielen op het internet. Die aanval trok veel aandacht, maar het is geen alleenstaand geval. Eerdere studies signaleerden ook al een toename van het aantal inbraken, zoals het Data Breach Investigations Report van Verizon dat samenwerkt met lokale politiediensten. “Veruit de meeste cyberaanvallen worden gedaan door criminelen die uit zijn op geld”, legt Wade Baker uit, directeur Risk Intelligence bij Verizon.

Wat aanvalsmethoden betreft, blijft het gebruik van hacking en malware toenemen. Zo is hacking een van de meest succesvolle methodes die heel vaak tot gegevensverlies leidt. Ook via malware weten aanvallers vrijwel altijd gegevensbestanden te verkrijgen. Baker stelt ook vast dat cybercriminaliteit aan het industrialiseren is: “Veel van die criminelen werken als een gewoon bedrijf en bieden bijvoorbeeld via internet aan om malware te ontwerpen die bepaalde bedrijven en de bijhorende websites te lijf gaan.”

Anonymous
Steeds meer aanvallen door hackers gebeuren voor politieke en maatschappelijke doeleinden. Hackers worden daarmee "hacktivisten". Dit soort aanvallen werden bekender door het hackerscollectief Anonymous en diens afsplitsingen Antisec en Lulzsec, die onder meer de Occupy Wall Street-beweging steunden.

Hacktivisten gebruiken cyberaanvallen om een bedrijf of organisatie aan te klagen. Zo werd de site van Arcelor Mittal aangepakt door hackers naar aanleiding van aangekondigde ontslagen. En de Belgische site Kerknet.be werd geviseerd als aanklacht tegen misbruik in de kerk. Hacktivisme bestaat al een tijdje, maar het ging lange tijd vooral om het besmeuren van websites, aldus Baker. “De laatste maanden gaat het meer en meer om het stelen van een informatie van een bedrijf.”

Hoewel het grootste aantal cyberaanvallen nog steeds wordt uitgevoerd door criminelen die uit zijn op financieel gewin, was vorig jaar toch al 58 procent van alle gestolen data het gevolg van hacktivisme. De impact van dit soort aanvallen is dus groot. Bovendien zijn tegelijkertijd ook de financiële gevolgen veel groter, want wanneer het uitsluitend om geld draait probeert men doorgaans eerder kleine datahoeveelheden of geldbedragen te ontfutselen. Naar aanleiding van het Verizon-rapport, geeft ook de Belgische politie toe dat hacktivisme ook in ons land in de lift zit, onder meer bij Arcelor Mittal. “We zien het fenomeen zonder meer exploderen”, aldus een woordvoerder van de politie.

Advertentie