Eurocommissaris Neelie Kroes is tegen een voorstel om het beheer van het internet over te dragen aan het VN-agentschap ITU. Kroes deed deze uitspraak tegenover ZDNet-collega David Meyer in Berlijn. Ze is van mening dat regeringen over de hele wereld meer te zeggen moeten krijgen over de manier waarop het internet wordt gerund, maar vindt […]

Advertentie

Eurocommissaris Neelie Kroes is tegen een voorstel om het beheer van het internet over te dragen aan het VN-agentschap ITU.

Kroes deed deze uitspraak tegenover ZDNet-collega David Meyer in Berlijn. Ze is van mening dat regeringen over de hele wereld meer te zeggen moeten krijgen over de manier waarop het internet wordt gerund, maar vindt het geen goed idee om het beheer in handen te geven aan het International Telecommunications Agency (ITU), dat rechtstreeks rapporteert aan de Verenigde Naties.

“Natuurlijk gaan er stemmen op die zeggen dat het beter zou gaan onder de VN (maar) ik ben geen voorstander van de aanpak die veronderstelt dat een probleem alleen kan worden opgelost met een nieuwe structuur”, zei de eurocommissaris die is belast met de Digitale Agenda van de EU.

“Ik denk nog steeds dat de opmerkingen die worden gemaakt (over het geven van meer inspraak door regeringen) kunnen worden toegevoegd binnenin de huidige structuur”,  vervolgde ze. “Ik ben me er niet van bewust dat dit onmogelijk is, dus ik ben niet bereid om mijn voorkeur uit te spreken voor een nieuwe structuur.”

Kroes spreekt over de revisie van internationale communicatierichtlijnen die de afgelopen maanden ontstond enorme ophef veroorzaakte. Het ITU zou naar verluidt het beheer van het wereldwijde web op zich nemen, waardoor onder meer DNS-servers, topleveldomeinen en cybersecurity onder de VN-vlag komen te vallen.

Het oude VN-verdrag, de International Telecommunication Regulations, dateert (1988), dateert uit een periode dat het internet nog nauwelijks een rol van betekenis speelde.

Verdeeldheid
Landen als Rusland, India en China verwelkomen het voorstel met open armen, maar aan Amerikaanse kant kwam er onmiddellijk hevig protest. Robert McDowell, die binnen het Amerikaanse Congres de portefeuille Federale Communicatie beheert, noemde het ontwerpverdrag in de Wall Street Journal “een bedreiging van de vrijheid en welstand over de hele wereld.”

Ook grote technologiebedrijven zijn fel tegen een dergelijke regularisatie. Google-topman Eric Schmidt zei tijdens een toespraak op Mobile World Congress 2012 dat een dergelijke constructie ‘een ramp’ zou betekenen.

Pas op met regels
“Voor sommigen is de openheid en interoperabiliteit (van het web) een van de grootste verrichtingen in de geschiedenis van de mensheid. Geef dat niet te makkelijk op. Je zult het betreuren”,  aldus Schmidt.

Het is overigens helemaal niet zo zeker dat de ITU wel zo happig is om dit soort verantwoordelijkheid op zijn schouders te nemen. ITU-voorzitter Hamadoun Touré zei, in reactie op de woedende commentaren van het Amerikaanse Congres, dat het ‘onfortuinlijk is dat het Congres zoveel waardevolle tijd spendeert aan iets dat nog niet eens op de onderhandelingstafel ligt.” Hij voegde daar aan toe dat “er geen enkele referentie naar regularisatie van het internet in de ontwerptekst staat.”

De gewraakte stemming staat op het programma tijdens een conferentie in Dubai in november 2012.

Advertentie