Als het van RIM afhangt, bestaat de kans dat je binnenkort een BlackBerry van Samsung, HTC of Sony kan kopen. Research In Motion kent een rampjaar na productieproblemen met de eerste smartphones op het BlackBerry 10-besturingssysteem. Een van de plannen om zich te herpakken is volgens Bloomberg om BlackBerry 10 in licentie aan andere toestelmakers […]

Advertentie

Als het van RIM afhangt, bestaat de kans dat je binnenkort een BlackBerry van Samsung, HTC of Sony kan kopen.

Research In Motion kent een rampjaar na productieproblemen met de eerste smartphones op het BlackBerry 10-besturingssysteem. Een van de plannen om zich te herpakken is volgens Bloomberg om BlackBerry 10 in licentie aan andere toestelmakers te geven.

Dat betekent dat we binnenkort misschien een tablet of smartphone van pakweg Samsung of HTC kunnen kopen die op BlackBerry 10 draait. Of er geïnteresseerden zijn is niet officieel bekend, al speculeerde een investeringsbank intussen al dat Samsung zoiets zou kunnen doen.

In een gesprek met Bloomberg zegt RIM’s CEO Thorsten Heins dat het besturingssysteem in licentie verdelen niet zo ongewoon is. BB10 is gebaseerd op QNX wat vandaag al wordt gebruikt in auto’s en zelfs kerncentrales.

RIM nam QNX over in 2010 om de technologie te verwerken in BlackBerry 10. Maar door chipproblemen kan het bedrijf pas begin 2013 een eerste smartphone met de software uitbrengen. Dat debacle heeft het bedrijf slechte resultaten opgeleverd.

Breder aanbod
Naast de strategische shift naar een BlackBerry-licentie wil het bedrijf zijn focus verbreden. Heins is van plan om meer dan BlackBerry’s en PlayBooks op de markt te brengen.

Het bedrijf denkt onder meer aan mobile computing en machine-to-machine communicatie. Dat is de communicatie tussen twee toestellen zonder interactie van de gebruiker. Bijvoorbeeld wanneer je GPS contact via het 3G-netwerk om verkeersinformatie op te halen.

Advertentie