Vlak voor de lancering van Windows 8 zwijgt Microsoft ineens in alle toonaarden over Metro, het trefwoord voor de beschrijving van zijn nieuwe interface. Terwijl ‘Metro’ al sinds het begin van de ontwikkeling van Windows 8 een kernwoord is, is Microsoft in de afgelopen dagen plots opgehouden het te gebruiken bij interne en externe communicatie.  […]

Vlak voor de lancering van Windows 8 zwijgt Microsoft ineens in alle toonaarden over Metro, het trefwoord voor de beschrijving van zijn nieuwe interface.

Terwijl ‘Metro’ al sinds het begin van de ontwikkeling van Windows 8 een kernwoord is, is Microsoft in de afgelopen dagen plots opgehouden het te gebruiken bij interne en externe communicatie. 

Onze collega van ZDNet.com Mary Jo Foley heeft van meerdere bronnen binnen het bedrijf vernomen dat Microsoft zich distantieert vanwege een mogelijk “copyrightgeschil met een andere entiteit.”

Na officiële navraag geeft een woordvoerder nu aan dat het doodzwijgen te maken heeft met de aanstaande lancering van het nieuwe besturingssysteem.

Codenaam
“We hebben de Metro-stijl als een codenaam gebruikt tijdens de productontwikkelingscyclus voor veel van onze productlijnen. Nu we dichter bij de lancering komen en overgaan van een dialoog binnenin de industrie naar een dialoog voor consumenten zullen we beginnen onze commerciële namen te gebruiken”, aldus de woordvoerder.

De woordvoerder wil geen commentaar geven op het gerucht dat copyrightschending in het spel is. The Verge heeft echter een interne memo in handen gekregen, waarin staat dat ‘discussies met een belangrijke Europese partner’ hebben geleid tot het besluit.

Verwarring voorkomen
Andere mensen die op de hoogte zijn van de koerswijziging denken dat Microsoft wil voorkomen dat gebruikers in de war raken door het woord. De term Metro-stijl wordt veelvuldig gebruikt voor applicaties die speciaal zijn ontwikkeld voor Windows RT-tablets (de ARM-versie van Windows 8), maar Metro wordt ook in de mond genomen voor het hoekige, moderne ontwerp dat opduikt in programma’s die niet voor het tablet-OS zijn geschreven.

Microsoft heeft het woord daarnaast consequent gebruikt voor alle nieuwe ontwerpkeuzes in Windows 8, Windows Phone, Xbox Live, Office 2013 en al die andere nieuwe Microsoft-producten die dit jaar op de agenda staan.

Vervanger ‘Metro’ in de maak
Het tijdstip om Metro bij het vuilnis te zetten is daarom op zijn zachtst gezegd slecht gekozen. Windows 8 is vanaf gisteren officieel beschikbaar voor ontwikkelaars en bedrijven. Bovendien staat Windows Phone 8 voor de herfst op de rol.

Volgens The Verge komt Microsoft mogelijk al dit weekend met een nieuwe term op de proppen die Metro moet gaan vervangen.