Windows 8, de opvolger van Windows 7, is nu al beschikbaar om te downloaden. Een officieel uitziende versie van het besturingssysteem is opgedoken bij p2p-sites. Dat is opmerkelijk: Microsoft heeft de bèta’s vrij goed binnenshuis kunnen houden, maar bij de finale versie is dat na één dag al mislukt. Het softwarebedrijf heeft immers gisteren pas […]


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Windows 8, de opvolger van Windows 7, is nu al beschikbaar om te downloaden. Een officieel uitziende versie van het besturingssysteem is opgedoken bij p2p-sites.

Dat is opmerkelijk: Microsoft heeft de bèta’s vrij goed binnenshuis kunnen houden, maar bij de finale versie is dat na één dag al mislukt. Het softwarebedrijf heeft immers gisteren pas de software uit bèta gehaald, en Windows 8 zou pas later deze maand beschikbaar komen voor de eerste bedrijven.

Vaak circuleren er voor een lancering van een nieuw product valse versies die eigenlijk niks meer bevatten dan een oudere versie met een virus (of vaak zelfs meer dan één). Dat is nu niet het geval, zegt winbeta.org:

“Het lijkt er op dat er een eerste lek is ontstaan, want Windows 8 Enterprise N is inmiddels op torrent-websites verschenen. Meerdere mensen hebben al bevestigd dat het echt is.”

Officieel lanceringsschema

Afgelopen maandag publiceerde Microsoft nog een schema waarbij het de data bekendmaakte waarop Windows 8 beschikbaar zou komen.

De eerste download zal volgens het draaiboek beschikbaar komen op 15 augustus voor MSDN-ontwikkelaars.

Ook TechNet zal op 15 augustus toegang krijgen tot Windows 8. Vanaf 16 Augustus zullen personen met Software Assurance for Windows vervolgens toegang krijgen tot Windows 8 Enterprise via Microsoft’s Volume licentie-programma.

Tenslotte zouden Microsoft Partner Network-klanten op 16 augustus toegang krijgen, op 20 augustus is het dan de beurt aan Microsoft Action Pack Providers en op 1 september zouden gewone volumelicentie-klanten toegang hebben tot Windows 8.

Pas in oktober zal Windows 8 te koop zijn in de winkels.

Wat nu?

Voorlopig raadt Microsoft af om de gelekte versie te downloaden. Logisch: Microsoft verliest er inkomsten mee, en kan niet garanderen dat de gelekte versies veilig zijn.

Wij raden in elk geval aan om op je hoede te zijn.