De cloud zorgt voor een permanente verschuiving naar online. Maar hoe zal die trend eruitzien tegen 2020? Meer en sneller lijkt bijna te vanzelfsprekend. Binnen acht jaar zullen we hoogstwaarschijnlijk zuinige processors hebben die verschillende taken in de cloud uitvoeren in bijna volautomatische datacenters die een zeer schaalbare softwarearchitectuur gebruiken. Analistenbureau Forrester verwacht dat de […]


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!De cloud zorgt voor een permanente verschuiving naar online. Maar hoe zal die trend eruitzien tegen 2020?

Meer en sneller lijkt bijna te vanzelfsprekend. Binnen acht jaar zullen we hoogstwaarschijnlijk zuinige processors hebben die verschillende taken in de cloud uitvoeren in bijna volautomatische datacenters die een zeer schaalbare softwarearchitectuur gebruiken.

Analistenbureau Forrester verwacht dat de wereldwijde markt voor cloud computing zal stijgen van 35 miljard dollar in 2011 naar 150 miljard dollar in 2020.

Naast de toenemende uitgaven en vraag van ondernemingen, zal ook de technologie zelf evolueren. Projecten die je nu met supercomputers uitvoert worden mainstream en cloudprojecten opzetten wordt goedkoper.

Onze collega’s van ZDnet.UK spraken met enkele specialisten en vatten in tien punten samen hoe de cloud er tegen 2020 zal uitzien. De voornaamste conclusie: het wordt radicaal anders.

1) Sofware komt los van hardware
Volgens John Manley, hoofd van HP’s Automated Infrastructure Lab, is van oordeel dat software zal scheiden van hardware. Technologie zal vaker worden gebruikt als een service. “Cloud computing is de finale stap waarbij het computeren zelf onzichtbaar wordt.”

Dat zal er voor zorgen dat een CIO tegen 2020 geen diagram kan maken van zijn infrastructuur, beweert David Merrill, hoofdeconoom van Hitachi Data Systems. “Hij zal wel kunnen zeggen wie zijn wereldwijde partner providers zijn” maar een overzichtelijk plan zit er niet meer in volgens hem.

Dat komt omdat die infrastuctuur in een zeer abstracte manier wordt gebruikt. Software wordt op dat moment op zo’n manier ontwikkeld dat het door zodanig veel filters gaat vooraleer het in contact komt met hardware. front-end applicaties of applicaties op een platform as a service (PaaS) zullen hardwareagnostisch zijn.

2) Modulaire software
Met veel beschikbare hardware in de cloud, worden individuele softwaretoepassingen groter en complexer en worden ze geschreven om vlot te schalen.

Die evolutie zorgt er voor dat het softwareontwikkelaarsproces zich zal focussen op het modulair zijn. Grote toepassingen met hun eigen onderdelen die kunnen worden aangepast zonder dat het programma zelf moet worden afgesloten.

Dat betekent wel een nieuwe gedachtengang in het programmeren. Zeker naargelang een toepassing met meerdere clouds interageert.

Kort samengevat zullen verschillende softwareonderdelen als het ware rondzweven in de cloudinfrastructuur. Volgens Manley van HP zal een goede SLA (service level agreement) voor die complexe softwareonderdelen dan ook van belang zijn.

3) Sociale software
Gelijk met het modulair worden, zal software beïnvloed worden door trends die we nu in sociale media zien. Volgens Merrill zullen programma’s automatisch associaties maken met bepaalde hard- en software naargelang de noden.

Merrill zegt dat de infrastructuur zodanig wordt ontwikkeld dat een database automatisch met de juiste server of schijvenslot verbinding maakt.

Kort samengevat zal de infrastructuur en software van een datacenter zichzelf rond een bepaalde taak schikken in plaats van omgekeerd. Als alle componenten in het datacenter aanwezig zijn, zal de software zelf op zoek gaan naar die onderdelen.

4) Generische hardware
Tegen 2020 zal de overstap naar goedkopere hardware in volle vaart zijn. Zaken als het Open Compute Project zullen ook buiten de datacenters van Facebook en Amazon worden gebruikt.

“Servers en opslag zullen er uitzien als vervangbare stukken” zegt Frank Frankovsky, hoofd van technische operaties bij Facebook en voorzitter van het Open Compute project.

Hij redeneert dat wanneer de infrastructuur bestaat uit eenvoudige onderdelen, het vervangen of upgraden ervan zeer snel kan gebeuren. Vooral grote bedrijven met al even grote datacenters zijn volgens hem geplaatst om dergelijke ‘generische’ hardware te gebruiken.


In moderne datacenters is de hardware vandaag al enorm gestandardiseerd.

5 Zuinige processoren en goedkopere clouds
Binnen een jaar komen de eerste zuinige ARM-chips met 64 bit capaciteiten. Die zullen de trend zetten voor een reeks energiezuinige processoren die het stroomverbruik van datacenters enorm zullen terugdringen.

Een deel van die evolutie zie je vandaag al. HP heeft met zijn serverplatform Redstone, een pilootproject, een ARM kit aan zijn klanten bezorgd. Dell maakt al enkele jaren op maat gemaakte servers met ARM-chips voor zijn grote cloudgebruikers.

Het zal overigens niet enkel ARM zijn. Onder meer Intel zal met zuiniger gemaakte Atom-chips meespelen in dat spel. Frankovsky van Facebook denkt dat die trend zich eerst in opslagproducten zal voordoen om later ook in servers op te duiken.

Hij prijst daarbij vooral de energiebesparing die de overgang kan opleveren. Die zal op zijn beurt er voor zorgen dat aangeboden clouddiensten goedkoper worden.

6) Snellere verbinding
Een vrij voorspelbare trend is dat we binnen acht jaar nog snellere verbindingen zullen hebben. Joseph Reger, technologisch directeur van Fujitsu Technology Solutions, voorspelt dat datacenters tegen dan “Draaien aan een snelheid in de lage honderdtallen gigabits per seconde.”

Die trend zorgt ervoor dat supersnelle verbindingen gemeengoed worden waardoor er meer informatie in een datacenter kan worden rondgestuurd. Dit aan een lagere kost wat zorgt voor grotere toepassingen die meer data kunnen laten circuleren. Kort samengevat: Snellere, slimmere, meer automatische en complexere programma’s.

7) Datacenters worden ecosystemen
“Cloud datacenters zullen meer gaan lijken op een ademend en levend organisme met verschillende toestanden”, zegt Reger. De aanwezige hardware wordt beheerd via software vanaf één punt, maar het gebruik zal groeien en krimpen naargelang de werklast.


Dit soort datacenter wordt volledig in een container, inclusief airco bovenaan, geleverd en kan dus ook gewoon op het dak of naast het bedrijf worden gezet.

In zo’n ecosysteem worden basistaken zoals het patchen en updaten geautomatiseerd. Daarbij zal het systeem zelf aanvoelen wanneer er veranderingen plaatsvinden en wanneer er correcties moeten worden uitgevoerd.

8) De cloud consolideert
Hoe groter hoe succesvoller is een vaste formule op het internet. Maar de grote kosten die bij een cloud komen kijken zullen leiden tot enkele fusies.

Een paar grote spelers die concurreren is altijd goed, al is het maar omdat dat innovatie zal stimuleren. Volgens Manley van HP zullen er verschillende soorten clouds ontstaan naargelang hun doel.

9) De generatieshift
Tegen 2020 zal er een nieuwe generatie van CIO’s aan het roer staan, mannen en vrouwen die zijn opgegroeid met de cloud en dus ook bepaalde verwachtingen hebben van zaken die ‘as a service’ beschikbaar zijn. “Het veranderen van ons consumptiemodel is een generatiekwestie”, zegt Merrill.

Hij verwacht dat die nieuwe instroom veranderingen teweegbrengt, bijvoorbeeld in de manier waarop bedrijven hun IT-afdeling gaan factureren of afschrijven. Vandaag zitten die bijvoorbeeld nog vast in bepaalde regelgevingen die volgens Merrill de innovatie blokkeren.

10) De cloud krijgt lagen
Vandaag onderscheiden clouds zich in hun aanbod: Infrastructure as a service, platform as a service, software as a service enz… In de toekomst zullen die wolken samenkomen.

Forrester verwacht dat dit zal leiden tot ‘middle virtualisation tools’ en dynamische services voor bedrijfsprocessen.

Enerzijds komen er grote providers die ‘basisclouds’ aanbieden voor bijvoorbeeld opslag of rekenkracht. Anderzijd zullen er spelers zijn die zeer specifieke bedrijfsonderdelen naar de cloud kunnen brengen. Zo zal je als bedrijf bepaalde taken goedkoper via een datacenter kunnen laten doen, dan het binnen de bedrijfsmuren met eigen hard- en software te proberen.

Merrill vergelijkt de verschillende mogelijkheden met energieopwekking. “Net zoals we stroom halen van kolen, gas, kernenergie of water, zullen er verschillen zijn.” Het economisch verloop zal vanzelf zorgen voor verschillende spelers in verschillende categoriëen.