Nieuws

Microsoft predikt ‘ vrede’ tegen Google in patentruzie

Microsoft vraagt Google vriendelijk om te stoppen met uitlvuchten te verzinnen en netjes te betalen voor verschillende patenten die dochter Motorola zou schenden.

In een open brief beschrijven Brand Smith en Horacio Gutierrez, twee topadvocaten van Microsoft, een plan om het lopende patentgeschil te beslechten tussen Redmond en Motorola. “Patentvrede zal worden gevonden door toezeggingen in goed vertrouwen”, zoals ze het uitdrukken in de blogpost op Microsoft on the Issues.

Slopende ruzie
Het conflict tussen Motorola en Microsoft, een van de vele patentoorlogen van het moment, kent een lange en ingewikkelde geschiedenis aan beide zijden van de Atlantische Oceaan.

Eerder dit jaar werden een aantal Android-toestellen van Motorola uit de winkels verbannen omdat ze een ActiveSync-patent van Microsoft zouden overtreden.

[related_article id=”161452″]

In Duitsland moest Microsoft hals over kop zijn Europese distributiecentrum naar Nederland verhuizen, nadat de rechter een tijdelijk verbod uitsprak over de lokale verkoop van Windows 7 en Xbox-producten. Het verkoopsverbod is nog niet van kracht, maar is tegelijkertijd ook nog niet van de baan.

In die kwestie draaide het conflict om een H.264-patent dat in handen is van Motorola. Microsoft weigert daarbij een slordige vier miljard dollar aan royaltybetalingen te doen die Motorola eist, omdat de telefoonmaker 2,25 procent van de verkoopsprijs vraagt voor elk verkocht product.

Volgens Microsoft heeft eigenaar Google “een PR- en lobbycampagne opgezet om de aandacht af te leiden van een geweigerde belofte aan toezichthouders om essentiële patenten voor de industrie onder licentie te brengen volgens FRAND-voorwaarden.”

Handreikingen
De topadvocaten stellen Google twee dingen voor die het conflict kunnen oplossen. Allereerst wil het dat de onderneming uit Mountain View een schikking treft voor alle betwiste patenten, en dus niet een paar strategisch voordelige exemplaren. Daarnaast wil het dat Motorola zijn royalties “moet baseren op markttarieven”, ofwel de eerder genoemde FRAND-voorwaarden.

“Zoals we al eerder hebben gezegd, zoeken we uitsluitend naar dezelfde mate van redelijkheid in vergoeding voor ons gepatenteerde intellectuele eigendom die verschillende andere Android-distributeurs, zowel groot en klein, hebben erkend tijdens onze onderhandelingen met hen”, aldus de auteurs.

“Google kan twee kanten op: of het kiest er voor om een serieuze discussie aan te gaan om zo tot patentvrede te komen, of het kan vasthouden aan zijn afleidingsmanoeuvres. We hopen dat het de eerste weg kiest en staan klaar om hen in goed vertrouwen tegemoet te komen als zij dat willen”, zeggen de advocaten van Microsoft.

Dat klinkt alleszins redelijk, maar verschilt feitelijk weinig van het standpunt dat Microsoft vanaf het begin heeft ingenomen. Motorola was niet onder de indruk en verklaarde het volgende tegenover All Things Digital:

“Microsoft wil Motorola’s toonaangevende patentportfolio ondermijnen, die meer dan 50 bedrijven onder eerlijke en redelijke voorwaarden onder licentie hebben genomen, terwijl ze opgeblazen royaltiebetalingen vragen die gebonden zijn aan standaarden die Microsoft zelf controleert. Motorola staat altijd open voor onderhandelingen die verkwistende en schadelijke patentclaims vermijden.”
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business