Apple blijft volgens marktonderzoeker Canalys de grootste pc-maker. Al ligt dat bijna volledig aan de iPad. Canalys kroonde het bedrijf begin dit jaar al tot grootste verkoper binnen de sector en intussen heeft Apple die positie nog vergroot. Om schade in te halen moeten concurrenten als HP, Acer of Dell meer focussen op tablets en […]

Advertentie

Apple blijft volgens marktonderzoeker Canalys de grootste pc-maker. Al ligt dat bijna volledig aan de iPad.

Canalys kroonde het bedrijf begin dit jaar al tot grootste verkoper binnen de sector en intussen heeft Apple die positie nog vergroot. Om schade in te halen moeten concurrenten als HP, Acer of Dell meer focussen op tablets en laptops met aanraakschermen.

Concreet bezit Apple in het tweede kwartaal van dit jaar 19,4 procent van de pc-markt, een stijging van bijna zestig procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen haalde het bedrijf 13,6 procent. Het nieuwe cijfer is goed voor zo’n 21.61.430 toestellen.

Pc-makers hinken achter op Apple.

HP staat op de tweede plaats met 12,5 procent van de markt of 13.554.340 toestellen, nipt gevolgd door Lenovo (12,1 procent). Acer en Dell zitten op respectievelijk 9,8 procent en 8,9 procent.

Pc-definitie
Wel moeten we nuanceren dat Canalys een eigen definitie heeft van ‘een pc’. Het bedrijf telt hier desktops, netbooks, laptops en ook tablets mee maar geen smartphones

Apple dankt zijn dominante positie aan de iPad, die buiten Samsung nauwelijks concurrentie heeft op de tabletmarkt. Volgens Canalys komt dat deels door een grote basis van kopers die continu het nieuwste product willen. Daarnaast snijdt het bedrijf nieuwe markten aan voor de iPad door oudere modellen aan een lagere prijs te verkopen.

Windows 8
Canalys blijft het wel somber inzien voor pc-makers die moeten concurreren met Apple. Het bureau raadt hen aan om de lancering van Windows RT-tablets uit te stellen tot Microsoft zijn licentieprijzen bijstelt. Dit omdat ze nu ook moeten concurreren met de Surface.

Windows 8 is volgens Canalys enkel interessant op aanraakschermen. Daarom vindt het bureau dat Microsoft zou moeten investeren in de productie van zulke schermen om ze goedkoper te maken voor de sector. Iets wat Intel momenteel al wel doet.

Maar desalniettemin klinkt er wel enthousiasme rond het nieuwe besturingssysteem. Het OS gaat de goede richting uit en volgens het marktonderzoeksbureau weten mensen wat ze mogen verwachten en kunnen ze daar ook mee leven.

Advertentie