Nieuws

Versleutel je bestanden

Versleutel je bestanden

Privacygevoelige bestanden in je profielmap plaatsen biedt onvoldoende bescherming tegen pottenkijkers: het volstaat je pc met, zeg maar, een Ubuntu Live-CD op te starten om alsnog toegang te krijgen. De aangewezen weg is die van encryptie. Dat kan bijvoorbeeld met WinAES.

De download mag dan wel een zip-archief zijn, hij is verrassend klein: nauwelijks 98 kB. Wanneer je het zip’je hebt uitgepakt, verschijnen twee exe-bestanden: een voor Windows 32-bit en een voor Windows 64-bit. Nu is het best mogelijk dat je bij het opstarten (van de juiste versie) toch op een foutmelding botst. In dat geval moet je nog Microsoft Visual Basic 2005 Redistributable na-installeren. De juiste links naar deze software vind je trouwens op de website van WinAES.

[download_file]

Bestanden encrypteren met WinAES gaat erg eenvoudig – hoewel we een shell-integratie (in de Windows Verkenner) wel hadden geapprecieerd. Je voegt eerst alle gewenste bestanden toe met de knop Add Files, of door de bestanden naar het WinAES-venster te verslepen. Vul een stevig wachtwoord in, en kies de gewenste versleutelingsmethode. Standaard is dat het ijzersterke AES-256, maar er is ook Camellia256. Zodra je de Encrypt-knop indrukt, wordt je bestandsselectie versleuteld. Had je eerst nog een vinkje geplaatst bij Securely erase original files, dan worden je originele en dus onversleutelde bestanden na de encryptie geshred.

Bestanden terughalen – lees: ontsleutelen – gaat eigenlijk op dezelfde manier. Wel moet je dan eerst een vinkje plaatsen bij Decrypt en vervolgens de gelijknamige knop indrukken.

WinAES bevat nog een paar handige extra’s. Naast een wachtwoordgenerator, waarbij je zelf de gewenste complexiteit bepaalt, is dat nog een shredmodule. Alle bestanden die je naar dit paneel versleept, worden onherroepelijk van schijf verwijderd, weliswaar nadat ze met een pseudo-toevallig bitpatroon zijn overschreven. Het aantal overschrijvingen bepaal je zelf: 1, 7 of – Gutmann achterna – 35 keer.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business