Nieuws

AMD somber over toekomst pc

AMD heeft er een slecht financieel kwartaal op zitten en wijt de terugval aan tegenvallende pc-verkopen.

De omzet van AMD in het tweede financiële kwartaal van 2012 daalde met 10 procent naar 1,41 miljard. Het bedrijf verwacht bovendien een terugloop in de verkopen van 4 procent in het derde kwartaal ten opzichte van het huidige.

Dat zijn teleurstellende cijfers, vooral als je er rekening mee houdt dat AMD in de laatste tien jaar normaal een gemiddelde groei van 14 procent aantekende in vergelijkbare periodes. Dit concludeert Mike Burton, een analist van Northland Capital markets tegenover persbureau Bloomberg.

“Voor de eerste keer sinds 2001, zijn de leveringen voor consumenten-pc’s voor drie achtereenvolgende kwartalen omlaag gegaan en zijn voor de afgelopen zeven kwartalen onder historische gemiddelden gebleven”, zei AMD-directeur Rory Read tijdens een conference call over de cijfers.

“We geloven ook dat de pc-industrie zichzelf aan het opmaken is voor het stellen van een lagere nullijn”, voegde Rory daar onheilspellend aan toe.

Hoewel Intel niet zo somber over de pc-markt denkt, heeft de grootste chipmaker van de wereld wel degelijk last van de terugvallende pc-verkoop. Intel-directeur Paul Otellini voorspelde eerder deze week dat de jaarlijkse omzetgroei drie tot vijf procent zal bedragen, terwijl voorheen nog werd uitgegaan van net geen tien procent groei.

“Consumenten stellen smartphones en tablets steeds meer als prioriteit, wat ten koste gaat van de pc”, zegt Gus Richard, een analist bij Piper Jaffray. Zijn dit de eerste tekenen van het ‘post-pc’-tijdperk?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business