Nieuws

Europa maakt problemen over Windows 8 op tablets

Microsoft heeft de lancering van de nieuwe Windows 8 aangekondigd voor 26 oktober. Meestal is een nieuwe Windows reden voor een feestje in Redmond, maar de kans is groot dat de Europese concurrentie-autoriteiten pretbederver gaan spelen.

De Europese Commissie onderzoekt volgens Reuters de beslissing van Microsoft om concurrerende browsers te bannen uit Windows RT. Dat is de versie die draait op ARM-processoren. Het onderzoek gaat kijken of Microsoft de toegang blokkeert tot de Windows-interfaces die programmeurs nodig hebben, de API"s. Het is niet duidelijk of het onderzoek enkel over Windows RT gaat of ook over de x86/x64-versies.

Tweede aanvaring in korte tijd
De beschuldigingen komen bovenop een andere recente aanvaring tussen Europa en Microsoft. Begin deze week nog zei de Europese Commissie dat Microsoft zich niet aan de afspraak heeft gehouden over het browserkeuzescherm te in Windows 7. Dat scherm werd sinds Windows 7 Service Pack 1 niet meer getoond. Microsoft wijt het euvel aan een technische fout.

[related_article id=”161452″]

Het nieuwe Europese onderzoek komt er na klachten van Microsoftconcurrenten. Welke bedrijven dat zijn, daarover wil de EU-woordvoerder geen uitspraak doen. Maar als we een gokje doen, dan denken we aan Google met Chrome en Mozilla met Firefox.

In een blogpost in mei heeft Asa Dotzler van Mozilla de beschuldiging geuit dat Microsoft probeert concurrerende browsers te bannen van Windows op ARM-chips. “Internet Explorer is er toegestaan maar Firefox, Chrome, Opera of een andere concurrerende browser niet.”

In een vervolgblogpost fulmineert Dotzler ook tegen het API-probleem dat de EU nu aankaart. Ze zegt dat browsers enkel op de klassieke desktop kunnen draaien, niet in de nieuwe Metro-interface in Windows 8. In Windows RT zit enkel de Metro-interface en niet de klassieke desktop, waardoor de alternatieve browsers uit de boot vallen.

Geen ARM-dominantie
Microsofts verdediging zal er allicht in bestaan dat ze geen dominante positie hebben in de markt voor ARM-toestellen. Op dit ogenblik hebben ze immers nul procent van die markt in handen en zijn er grote concurrenten zoals Apple en Andoid. En dus kan Microsoft helemaal geen dominante positie misbruiken. Andere redenen om geen andere browsers toe te staan kunnen veiligheid en stabiliteit van het systeem zijn.

Jammer genoeg voor Microsoft heeft de EU in het verleden al bijzonder weinig geduld gehad met creatieve uitvluchten. Het bedrijf heeft zo bijvoorbeeld al voor 1,64 miljard dollar Europese boetes verzameld.

Het belooft een interessant pokerspel te worden. Met erg hoge inzetten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business