Voor het tweede kwartaal zet de Finse telefoonmaker een enorm operationeel verlies neer. Maar er zijn ook een paar positieve noten bij het bedrijf. Nokia legde een omzet van 7,5 miljard euro neer. Dat is een daling van negentien procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, maar wel meer dan de 7,4 miljard euro […]


Voor het tweede kwartaal zet de Finse telefoonmaker een enorm operationeel verlies neer. Maar er zijn ook een paar positieve noten bij het bedrijf.

Nokia legde een omzet van 7,5 miljard euro neer. Dat is een daling van negentien procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, maar wel meer dan de 7,4 miljard euro uit het eerste kwartaal.

Tegelijk is er een verlies van 800 miljoen euro of 0,38 euro per aandeel. De netto cashvoorraad van het bedrijf komt op 4,2 miljard euro, in dezelfde periode vorig jaar was dit nog 4,87 miljard euro.


Telefoonverkoop
De afgelopen drie maanden verkocht Nokia 73 miljoen telefoons, dat zijn er meer dan in het eerste kwartaal en meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Van de Lumia smartphonereeks zijn er zo’n vier miljoen verkocht wat volgens het bedrijf in lijn ligt met wat analisten hadden verwacht.

De Lumia is Nokia’s smartphonereeks op Windows Phone. De telefoons moeten voor het Finse bedrijf de comeback betekenen nadat het jarenlang nauwelijks voet aan wal kreeg op de smartphonemarkt, ondanks een nog steeds stevig marktaandeel onder eenvoudige telefoons.

Topman Stephen Elop zegt dat zijn bedrijf door een transitieperiode gaat maar dat zijn werknemers ondanks het moeilijke kwartaal vastberaden zijn om de concurrentie aan te gaan. Tegelijk gelooft hij dat de lancering van Windows 8 een katalysator zal zijn voor Lumia-toestellen.

De Tijd merkt op dat Nokia over een erg lage lat springt. De zakenkrant stelt dat de zwakke resultaten niet erger zijn dan wat de markt had vooropgesteld. Mede daarom is het aandeel van het telefoonbedrijf sinds de kwartaalcijfers gestegen.