Nieuws

Verdachte software detecteren

Verdachte software detecteren

Je systeem reageert niet altijd zoals je dat gewoon bent. Je antivirusprogramma vindt nochtans niets verdachts. Beschouw je jezelf als een gevorderd gebruiker of ben je niet te beroerd te hulp van meer onderlegde gebruikers in te roepen, dan heb je aan FreeFixer een zinvolle ‘second opinion’.

FreeFixer, dat ons qua opzet en werking doet denken aan het bekende HiJackThis, scant diverse ‘delicate’ locaties op je systeem. Locaties dus, die ook gegeerd zijn door allerlei malware. We hebben het dan over programma’s die automatisch mee met Windows opstarten, browser plug-ins, services, processen, het hosts-bestand, systeembeleidsinstellingen, tcp/ip-instellingen, recent gecreëerde of gewijzigde bestanden, enz. De volledige lijst van in totaal 39 locaties vind je op www.freefixer.com/manual.html (bij Scan locations).

[download_file]

Na afloop van deze (langdurige) scanronde krijg je dan de resultaten gepresenteerd. Verwacht echter geen identificatie van eventuele malware. FreeFixer laat het namelijk in eerste instantie aan jezelf over of je op grond van de resultaten verdachte items opmerkt en wat je daar dan mee wil doen.

Bij de meeste items kan je alvast wel aangeven dat je die wil verwijderen, maar dan moet je natuurlijk wel zeker van je zaak zijn. Handig is daarom wel de link ‘more info’ die je bij nagenoeg elk item aantreft. Die stuurt je item dan door naar een online databank, waar je dan in veel gevallen extra feedback krijgt. Gaat het om een bestand, dan stuurt FreeFixer dat meteen ook door naar de online virusscanner VirusTotal.com (tenzij je die optie uitschakelt in de instellingen van FreeFixer).

Verder bevat FreeFixer nog een paar extra tools, maar dat stelt niet echt veel voor. Zo kan je van hieruit een bestand shredden en de ingebouwde module Windows System File Checker opstarten.

FreeFixer kan best wel nuttig zijn bij het opsporen van goed verborgen malware. Je moet er alleen wel voor zorgen dat je de juiste beslissingen neemt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business