Na een jaar durende blokkade kunnen donateurs hun creditcard weer gebruiken om geld te geven aan Wikileaks. En het is nodig: naar eigen zeggen is het geld bij de klokkenluiderssite bijna op. Wikileaks meldt woensdag in een verklaring dat het een nieuwe manier heeft gevonden om een blokkade te omzeilen die Amerikaanse bankinstellingen vorig jaar […]

Advertentie

Na een jaar durende blokkade kunnen donateurs hun creditcard weer gebruiken om geld te geven aan Wikileaks. En het is nodig: naar eigen zeggen is het geld bij de klokkenluiderssite bijna op.

Wikileaks meldt woensdag in een verklaring dat het een nieuwe manier heeft gevonden om een blokkade te omzeilen die Amerikaanse bankinstellingen vorig jaar zomer opwierpen. Doordat bedrijven als VISA en Mastercard alle donaties voor de klokkenluiderssite vanaf juli 2011 blokkeerden, liep Wikileaks naar eigen zeggen het overgrote deel van zijn inkomsten mis.

Volgens een rapport van de Duitse Wau Holland Foundation, dat de fondsen beheert voor de site, liep Wikileaks 95 procent van zijn totale donaties mis. Dat staat volgens de onthullingssite gelijk aan zo’n 20 miljoen dollar aan verloren inkomsten.

Wikileaks is nu in zee gegaan met een Franse non-profitorganisatie, die strijdt voor netneutraliteit. Het Fund for the Defense of Net-Neutrality (FDNN) gebruikt daarbij het Franse creditkaartsysteem, Carte Bleue, dat Visa en Mastercard contractueel verbiedt om online handelaren direct te blokkeren.

De nieuwe betaalmogelijkheid volgt kort nadat Wikileaks een rechtszaak won tegen de creditcardbedrijven in Ijsland, waar de lokale vertegenwoordiger door de rechter werd bevolen om de blokkade van donaties ongedaan te maken. Die beslissing geldt echter alleen op plaatselijk niveau en Wikileaks verwacht dat de ‘Franse methode’ al snel weer tot het verleden zal behoren.

Nieuwe donaties zijn volgens Wikileaks hard nodig. Sinds de start van de blokkade heeft de klokkenluiderssite op zijn reserves moeten teren en aan het einde van juni 2012 was daar nog maar 100.000 euro van over. Wikileaks wil daarom zo snel mogelijk 1.000.000 euro inzamelen, als het tenminste niet het risico wil lopen de deuren te moeten sluiten.