De resultaten van Intel zijn beter dan verwacht. Maar het bedrijf verwacht een trager derde kwartaal door de zwakke economie. De nettowinst van het bedrijf lag in het tweede kwartaal van dit jaar op 2,8 miljard dollar of 54 dollarcent per aandeel. De omzet bedraagt 13,5 miljard dollar. Dat is meer dan de 52 dollarcent […]


De resultaten van Intel zijn beter dan verwacht. Maar het bedrijf verwacht een trager derde kwartaal door de zwakke economie.

De nettowinst van het bedrijf lag in het tweede kwartaal van dit jaar op 2,8 miljard dollar of 54 dollarcent per aandeel. De omzet bedraagt 13,5 miljard dollar. Dat is meer dan de 52 dollarcent per aandeel of 13,56 miljard dollar die door analisten werd verwacht.

Maar voor het derde kwartaal is de chipfabrikant gematigder wegens “een meer uitdagende macro-economische omgeving”, zegt CEO Paul Otellini. Al zegt hij er meteen bij dat zijn bedrijf er klaar voor is omdat het focust op Ultrabooks, tablets (met Intel-chip) en telefoons in de tweede helft van dit jaar.


Kwartaalresultaten geven een interessante inkijk op de prestaties van een bedrijf. Dat is ook bij Intel het geval:

  • Het aantal verkochte pc’s steeg in het tweede kwartaal met zeven procent. Maar de gemiddelde prijs zakte met twee procent.
  • Datacenter-volumes stegen met vier procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De gemiddelde verkoopsprijs steeg met twaalf procent.

  • Intel’s pc-afdeling haalde een operationele winst van 3,42 miljard dollar op een omzet van 8,68 miljard dollar.
  • De datacenter-afdeling haalde een operationele winst van 1,39 miljard dollar op een omzet van 2,8 miljard dollar.

  • De softwareafdeling stelt het met een operationele winst van 14 miljoen dollar op een opzet van 586 miljoen dollar.
  • Geografisch gezien haalt Intel 58 procent van zijn omzet uit Asia Pacific. Dat is het gebied Oost-Azië, Zuidoost-Azië en Oceanië. 21 procent komt uit Noord- en Zuid Amerika, 12 procent uit Europa en 9 procent uit Japan.

  • Het bedrijf telde op het eind van afgelopen kwartaal 102.800 werknemers.