The new Office, of Office 2013 zoals we het gemakshalve omdopen, ziet er iets anders uit dan zijn voorganger. Een samenvatting in tien beelden. Goed nieuws voor gevoelige kijkers: Office heeft op het eerste zicht geen remake gekregen zoals enkele jaren terug. Toen werd het lint (ribbon) geïntroduceerd en moesten wereldwijd miljoenen mensen met een […]

The new Office, of Office 2013 zoals we het gemakshalve omdopen, ziet er iets anders uit dan zijn voorganger. Een samenvatting in tien beelden.

Goed nieuws voor gevoelige kijkers: Office heeft op het eerste zicht geen remake gekregen zoals enkele jaren terug. Toen werd het lint (ribbon) geïntroduceerd en moesten wereldwijd miljoenen mensen met een diploma office-management plots opnieuw hun software leren kennen.

Wat is er dan wel nieuw? De ‘verwindows 8-ing’ van Office. Wie de screenshots of of de Consumer Preview van het besturingssysteem heeft gezien, of de interface van Windows Phone kent, merkt dat Microsoft de stijl van die twee heeft doorgetrokken.

Een oordeel vellen we pas met een review, tot die tijd kan je aan de slag met de Office Preview, of je kan hieronder al eens op verkenning in tien screenshots.

Het Office-logo.
Dit wordt het nieuwe logo van Office, in oranje of zwart, al dan niet met ‘365’ er achteraan geplakt. Steve Ballmer wordt niet standaard opgenomen in het nieuwe logo, hij stond slechts voor het beeld toen de foto werd genomen.

Het startscherm van Word.
Zo ziet het startscherm van Word er voortaan uit. Links kan je kiezen om recente of andere documenten te openen. Rechts krijg je sjablonen te zien, gerangschikt op hoe vaak je ze gebruikt.

Excel vult automatisch aan.
Microsoft zegt dat Excel bijleert van je eigen handelingen. Dat wil zeggen dat bij bepaalde handelingen de ontbrekende data automatisch zal worden ingevuld zonder dat je formules of macros moet gebruiken. Vermoedelijk een populaire functie bij weermannen en verkiezingsvoorspellers.

Geen Facebook, wel de sociale functies in Sharepoint.
Neen, dit is niet Facebook, maar wel de collaboratiesoftware Sharepoint. Die krijgt in de nieuwe Office enkele sociale impulsen.

Onenote.
Dit cirkelvormig menu in OneNote moet de toepassing handiger maken voor aanraakschermen zoals tablets.

Lync videoconferencing.
Ook de videoconferencingtool van Microsoft werd opgefrist. Wie zich afvraagt waarom Microsoft het zo vaak over Contoso heeft: dit is het fictieve bedrijf dat Microsoft gebruikt in demo’s van producten, zoals recent Office en Windows 8, te demonstreren.

Wat Contoso precies maakt of doet is onduidelijk, maar volgens Microsoft stijgt hun productiviteit met achthonderd procent telkens er een nieuwe versie van Office of Windows verschijnt.

Outlook met Bing-integratie.
Met de Bing app voor Outlook worden adressen voortaan in het e-mailprogramma herkend en desgewenst weergegeven op een kaart.

Outlook contactpersoon
Als Office merkt dat één contactpersonen in Outlook meerdere keren opduikt in je adressenbestand, dan wordt deze overzichtelijk samengevoegd.

PDF's bewerken in Word.
We wisten al dat Word PDF’s zou kunnen inlezen. Hier zie je hoe een PDF automatisch wordt opgemaakt zodat paragrafen, lijsten en tabellen vlot overkomen en meteen bewerkbaar zijn in Word.

PowerPoint heeft een spiekfunctie wanneer je presentaties geeft via een tweede scherm.
Handig voor wie vaak presentaties geeft: Wanneer je een tweede scherm (of projector) aansluit, kan je op je eerste scherm extra zaken weergeven zoals de volgende dia en eventuele notities die je liever niet in de presentatie zet.