Nieuws

Wat is cloudwashing?

Kent u ‘cloudwashing’? Typ de term in op Google en u krijgt een paar tienduizend zoekresultaten. And counting. Cloudwashing staat voor de doelbewuste, en vaak misleidende, pogingen van een IT-leverancier om hun product of dienst te associëren met het woord cloud. Of in mensentaal: oude wijn in nieuwe zakken.

In de zakenwereld en IT in het bijzonder is het vandaag namelijk al cloudcomputing wat de klok slaat. Wat 15 jaar geleden als ‘boekhouden in ASP’ werd omschreven, wordt vandaag als ‘cloudaccounting’ gepresenteerd. Onlineback-up is intussen omgedoopt tot cloudstorage. En zo kan ik nog wel even verder gaan.

Onze Amerikaanse collega’s van Information Week namen de proef op de som en selecteerden de vijf ergste cloudwashers van dit moment. Oracle viel de dubieuze eer te beurt om bovenaan hun lijstje te staan.

Iedereen zit in de cloud, behalve de klanten dan. Vandaag schakelde een Belgisch bedrijf op vier al gedeeltelijk over op cloudcomputing. Dat lijkt weinig gelet op de heersende cloudhype. Maar dat aantal is op twee jaar tijd wel verdubbeld. De markt groeit dus flink en de leveranciers staan te drummen om deze in te palmen. En dan kan een cloudsausje meer of minder geen kwaad.

Het doet me allemaal een beetje denken aan de dotcom- en internethype van 15 jaar geleden. Waar plots ook alles in internet en dotcom veranderde. Cloud is the new black. Met dat verschil dat er ook bedrijven zijn die echt hun stappen zetten in cloud computing. Het moet niet altijd cloud washing zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business