De hoogste rechtbank van Duitsland heeft beslist dat Rapidshare zijn anti-piraterijmaatregelen moet verstrengen nadat er een gepirateerd videospel op de servers werd gevonden. In zijn uitspraak zei de rechter dat de website waar je bestanden kan delen ten minste verantwoordelijk is voor de inhoud van de bestanden op zijn servers. De rechtszaak begon toen Rapidshare […]

Advertentie

De hoogste rechtbank van Duitsland heeft beslist dat Rapidshare zijn anti-piraterijmaatregelen moet verstrengen nadat er een gepirateerd videospel op de servers werd gevonden.

In zijn uitspraak zei de rechter dat de website waar je bestanden kan delen ten minste verantwoordelijk is voor de inhoud van de bestanden op zijn servers.

De rechtszaak begon toen Rapidshare een bestand verwijderde van een gepirateerd exemplaar van Alone in the Dark, een spel van Atari. Maar die laatste besloot alsnog Rapidshare aan te klagen met de eis dat de opslagdienst zijn anti-piraterijmaatregelen zou verbeteren.

Eerder in de zaak had het Duitse Oberlandesgericht van Dusseldorf, een regionale rechtbank, Rapidshare gelijk gegeven. Daar besloot de rechter dat het onmogelijk was om de inhoud van elk bestand te controleren.

Naam dekt de lading
In de huidige zaak argumenteerde Rapidshare dat het enkel een dienst aanbiedt voor het bewaren en doorsturen van bestanden. Maar dat kon de rechter niet beamen. “Het bedrijf heet Rapidshare en niet Rapidstore”, stelde hij ludiek vast.

In het vonnis zei de rechter dat het hosten van bestanden een algemeen aanvaard zakenmodel is met perfect legale voorbeelden. Maar wanneer zo’n dienstenleverancier een melding krijgt van auteursrechtenschending, dan moet het er op technisch vlak voor zorgen dat dit soort uploads niet langer kunnen gebeuren.

Redelijkheid
Door de uitspraak moet de dienst zijn volledig aanbod controleren en waar nodig verwijderen. Anders wordt het verantwoordelijk gesteld voor eventueel toegebrachte schade.

Wel is er een clausule dat de anti-piraterijmaatregelen ‘binnen de limieten van het redelijke’ moeten gebeuren. Wat die redelijke limieten zijn, wordt bepaald door het Oberlandesgericht dat de zaak nu weer in handen krijgt voor opvolging.

Advertentie