Proton stopt ermee

Proton, de digitale portemonnee, zal eind 2014 verdwijnen. Volgens de Bancontact MisterCash Company heeft Bancontact het product stilaan gekannibaliseerd.

“De context is eigenlijk dat ¨Proton altijd iets minder populair is geweest dan Bankcontact MisterCash”, zegt Kris De Ryck, algemeen directeur van Bankcontact MisterCash Company aan onze redactie.

“Uit recent onderzoek is gebleken dat de klant liefst alles met Bancontact betaalt, zowel grote als kleine bedragen”, zegt De Ryck. Mede daarom maakt zijn bedrijf dat nu aantrekkelijker voor kleine bedragen.

Volgens De Ryck is de technologie vandaag geëvolueerd waardoor Proton aan populariteit heeft ingeboet. Bancontact is een real time systeem. Proton is meer een ‘offline’ product waarbij je eerst een bedrag van je bankrekening op je Protonkaart moet zetten.

“Vroeger was dat relevanter, toen dataverbindingen duur waren aan de beginperiode van het internet. Maar de toekomst is duidelijk online, niet offline.”

Elektronisch blijft populair
Proton ontstond in 1996 en mikte meteen op het betalen van kleine bedragen. Vandaag gebeuren er nog zestig miljoen transacties per jaar in België. In de hoogdagen van Proton was dat dubbel zoveel.

Maar elektronisch betalen blijft wel populair. “Het totaal aantal elektronische betalingen met Bancontact en Proton samen blijven groeien, er is dus een verschuiving van Proton naar Bancontact gekomen.”

Dit najaar worden alle partners van het bedrijf geïnformeerd, de leveranciers van de toestellen zullen op hun beurt de winkeliers informeren over de stopzetting.

Toekomst
Betaaltechnologie moet vandaag online en in real time gebeuren beseft De Ryck. Maar is zijn bedrijf dan ook bezig met een nieuw middel of nieuwe technologie?

“Daar kan ik vandaag nog niets concreets over zeggen, maar we zijn toekomstgericht bezig en kjiken naar de ontwikkelingen.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business