In tegenstelling tot de meeste smartphones wordt een BlackBerry niet in China geproduceerd. Het bedrijf wil zo zijn software en intellectuele eigendom beschermen. Als je vandaag een iPhone of een andere smartphone koopt, dan is de kans groot dat die in een fabriek op Chinese bodem werd gemaakt. Chinezen zijn goedkope werkkrachten, maar nemen het […]

Advertentie

In tegenstelling tot de meeste smartphones wordt een BlackBerry niet in China geproduceerd. Het bedrijf wil zo zijn software en intellectuele eigendom beschermen.

Als je vandaag een iPhone of een andere smartphone koopt, dan is de kans groot dat die in een fabriek op Chinese bodem werd gemaakt. Chinezen zijn goedkope werkkrachten, maar nemen het tegelijk ook niet zo nauw met de regels.

Om die reden houdt RIM, het bedrijf achter BlackBerry, de productie van zijn telefoons uit China weg. Dat heeft CEO Thorsten Heins nu zelf verklaard op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van zijn bedrijf.

“Eerlijk gezegd, dat is waarom we niets ontwikkelen of produceren in China, wat veel van onze concurrenten wel doen doen. Om onze softwarecode te beschermen en er zeker van te zijn dat de intellectuele eigendom van RIM wordt beschermd.”

De Washington Times schrijft dat er de laatste tijd wel meer stemmen opgaan om voorzichtig te zijn met Chinese elektronica. Zo waarschuwde de Amerikaanse volksvertegenwoordiger Frank K. Wolf recent nog voor toestellen en netwerkonderdelen van Huawei en ZTE.

Onverwacht is dat niet. Er verschijnen meer dan eens telefoons (en andere hardware) uit China waar, nog voor ze in gebruik worden genomen, een virus op verstopt zit. Tegelijk wordt de laatste maanden zeer duidelijk dat bepaalde landen actief bezig zijn met digitale spionage- en sabotagetechnieken.

RIM zelf zegt aan de Washington Times dat de meeste BlackBerry’s gemaakt worden in Mexico.

Mag niet van bedrijven
Tegelijk mogen veel overheidsklanten om juridische redenen geen producten kopen in landen waarmee ze geen handelsovereenkomst hebben. Dat sluit in veel gevallen een telefoon uit China (of gemaakt op Chinese bodem) uit.

BlackBerry kent momenteel een rampjaar, maar is nog steeds felbegeerd bij bedrijven omwille van zijn beveiligingsfuncties. Ook overheden kiezen om die reden vaak voor de toestellen.

Al heeft die reputatie ook zijn nadelen. Zo hebben India en Saudi-Arabië in het verleden geëist dat hun overheden toegang zouden krijgen tot het beveiligde BlackBerrynetwerk. Anders zouden de telefoons verboden worden in het land.

Advertentie