Ook Base wil dit jaar nog een actief 4G-netwerk uitrollen, zij het met een beperkte dekking. Mobistar volgt pas begin 2013. Belgacom maakte vorige week bekend dat het voor eind 2012 een commerciëel aanbod zou lanceren voor 4G. Base laat nu aan onze redactie weten dat het ook dit jaar nog zijn 4G-netwerk zal activeren. […]

Advertentie

Ook Base wil dit jaar nog een actief 4G-netwerk uitrollen, zij het met een beperkte dekking. Mobistar volgt pas begin 2013.

Belgacom maakte vorige week bekend dat het voor eind 2012 een commerciëel aanbod zou lanceren voor 4G. Base laat nu aan onze redactie weten dat het ook dit jaar nog zijn 4G-netwerk zal activeren.

Mobistar zegt dat het pas vanaf 2013 de nieuwe technologie zal aanbieden. Telenet, dat gebruik maakt van het netwerk van Mobistar, zegt dat het alle opties rond het mobiel spectrum bekijkt. Maar in principe kan het bedrijf 4G aanbieden zodra partner Mobistar dat doet.

Dat wil zeggen dat je dit jaar nog bij twee nationale spelers 4G zal kunnen krijgen. Al is nog niet bekend hoe het commerciëel aanbod van de operatoren er precies zal uitzien.

Twee steden
Wel zit er een zekere beperking bij Base. Het zal zijn 4G-netwerk bij de start slechts in twee steden uitrollen. Welke twee dat zijn wil Base nog niet kwijt, behalve dat ze in het Noordelijke deel van het land liggen.

Bij Belgacom zal de dekkingsgraad naar alle waarschijnlijkheid iets groter zijn. Het bedrijf maakte pas bekend dat het voortaan ook in Antwerpen, Gent, Leuven, Luik en Namen zijn 4G-netwerk uitrolt. Eerder was dat al in Hasselt, Bergen, Waver en het industriepark van Haasrode.

Met een lancering in 2013 komt  Mobistar als laatste met een 4G-netwerk. Maar mogelijk compenseert het die laattijdigheid door meteen een dekking te geven in de belangrijkste steden.

Vermoedelijk zal 4G aanvankelijk vooral in grote steden beschikbaar zijn om in de maanden en jaren nadien door de sijpelen naar de rest van het land. Net zoals dat enkele jaren terug ook met 3G gebeurde.

Brussel
Een interessant vraagstuk in de hele uitrol is Brussel. Hier ligt de stralingsnorm veel lager dan in de rest van het land waardoor een zendmast minder ver kan reiken en er dus meer antennes nodig zijn.

Belgacom zegt dat er door die strengere norm zo goed als geen 4G-uitrol mogelijk is. Daarom rolt het in Brussel momenteel 3G+ uit, wat volgens het bedrijf drie tot vier keer sneller is dan gewone 3G met snelheden tot 42 Mbps.

Mobistar is iets optimistischer en maakt er een prioriteit van om ook in Brussel 4G uit te rollen. Maar het bedrijf wijst er ook hier op dat de stralingsnorm en het traag afleveren van bouwvergunningen een probleem vormen voor de netwerkdekking.

“De toepassing van de Brusselse norm heeft vandaag al een negatieve impact op de ‘deep indoor’-dekking en op de kwaliteit van het mobiele datanetwerk” zegt woordvoerder Mathieu Van Overstraeten van Mobistar. “Het zal dus zeker niet simpel zijn om in Brussel een 4G-netwerk uit te rollen.”