De nieuwe topman van Yahoo heeft de patentrechtszaak die zijn voorganger had opgestart tegen Facebook alweer laten vallen. Ross Levinsohn, die Yahoo ad interim en binnenkort mogelijk permanent leidt, heeft de rechtszaak die zijn voorganger Scott Thompson heeft opgestart weer stopgezet. Yahoo en Facebook hebben gezamelijk laten weten dat ze hun strijd staken en meer […]

Advertentie

De nieuwe topman van Yahoo heeft de patentrechtszaak die zijn voorganger had opgestart tegen Facebook alweer laten vallen.

Ross Levinsohn, die Yahoo ad interim en binnenkort mogelijk permanent leidt, heeft de rechtszaak die zijn voorganger Scott Thompson heeft opgestart weer stopgezet. Yahoo en Facebook hebben gezamelijk laten weten dat ze hun strijd staken en meer gaan samenwerken rond content en advertenties.

Nieuw is dat laatste niet. Beide bedrijven werken al samen maar hebben die deal nu uitgebreid.

Patenten
De rechtszaak begon omdat Facebook tien patenten (later uitgebreid naar twaalf) zou hebben geschonden van Facebook. Die gingen vooral over methodes om inkomsten te genereren.

Facebook Counterde dat met een tegenrechtszaak waarbij het Yahoo aanklaagde voor de schending van tien Facebookpatenten die het eigenlijk had gekocht van AOL. Een paar weken nadien kocht Facebook 750 patenten van IBM. Dat was voor velen het signaal dat de sociale netwerksite zich voorbereidde op een uitgebreide juridische veldslag.

Maar in praktijk zijn patentrechtszaken niets meer dan een zakelijke strategie. Ze zijn een middel dat wordt gebruikt om overeenkomsten te sluiten. Zo monden een rechtszaak en tegenrechtszaak vaak uit in een soort afspraak waarbij beide bedrijven elkaars technologie mogen gebruiken, of de ene iets betaalt aan de andere voor het gebruik ervan.

Kleine spelers buitenhouden
Larry Downes, zakelijk consulent en auteur van ‘The laws of Disruption’ zegt aan CNet dat de praktijk zelfs wordt gebruikt om kleine spelers de mond te snoeren. Wanneer technologiereuzen als Yahoo of Facebook naar de rechter stappen, dan is dat meestal met enorme budgetten, maar kleine spelers kunnen daar niet tegenop.

“Als genoeg industriegiganten grote blokken met rommelpatenten met elkaar delen, dan kunnen ze een verenigd front vormen tegen een bepaalde partij of tegen een startup. In sommige gevallen worden die overeenkomsten zelfs zo exclusief dat ze antitrustproblemen veroorzaken.”

Advertentie