Analist: ‘Mac gaat Windows voorbijsteken’

Er worden nog steeds meer pc"s dan Mac"s verkocht. Maar volgens een analist zit er een verschuiving aan te komen.

Horace Dediu, hoofd van het analistenbureau Asymco goochelt in een blogpost met cijfers en verhoudingen. In 1984 werden er zes keer meer pc’s dan Mac’s verkocht, maar die verhouding is met de jaren alleen maar toegenomen.

In de tweede helft van de jaren negentig explodeerde de pc-markt nog feller. Die verhouding bereikte een piek in 2004 toen er 56 keer meer pc’s dan Macs werden verkocht.

[related_article id=”158256″]

De totale verkoopsaantallen bleven groeien, maar in de afgelopen jaren steeg het aantal verkochte Mac’s sneller waar dit bij pc’s vertraagde. In 2011 was de verhouding Mac/pc nog 1 op 19.

Versnelmoment
Volgens Dediu speelt de kritische massa hier wel mee. Een succesvol product zal makkelijker succesvol worden. Maar eens de dominantie van een product of bedrijf is gebroken, zal er makkelijker een nieuwe marktverhouding komen.

Maar Dediu maakt ook de vergelijking met andere Apple-producten. Als je de iPad en de iPhone meetelt, dan werden er vorig jaar maar twee keer zoveel pc’s als Apple-producten verkocht. Op basis daarvan concludeert hij dat het zwaartepunt op termijn meer bij Apple zal liggen.

De voorspelling van Dediu klopt voor een groot deel. Zo is Apple op dit moment veel meer waard dan Microsoft. Maar de vergelijking mist enkele nuanceringen. Zo is het enigzins oneerlijk om daar plots de iPad en iPhone bij te tellen.

Je kan die laatste twee als computers beschouwen. Maar dan zouden we bijvoorbeeld ook de Xbox en Xbox 360 moeten meetellen, of alle smartphones op Windows Mobile en Windows Phone.

Tijdperk voorbij
Maar belangrijker is het feit dat Apple zijn interesse al lang heeft verlegd van de computermarkt naar tablets en smartphones. Die laatste twee zijn de vlaggeschepen van het bedrijf. Het mooiste voorbeeld hiervan is dat Apple al een tijdje niet meer de Mac Vs. PC-spotjes laat maken.

Op die nieuwe markt is Microsoft vandaag met Windows Phone en Windows 8 niet slecht bezig is, maar het bedrijf heeft wel een achterstand ten opzichte van Apple en Google.

Het kan dat er tegen 2022 meer Apple-computers dan pc’s worden verkocht. Maar in realiteit gaat dat op dat moment veel minder van belang zijn dan vandaag. Het succesverhaal van Apple ligt al lang niet meer bij ‘de Mac’, maar wel bij ‘het iOS-toestel’. Net zoals dat van Microsoft ligt bij ‘Het Windows-toestel’, in welke vorm we dat ook zullen krijgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business