IBM weet 40 miljoen dollar in een jaar tijd uit te sparen op de stroomrekening. Big Blue legt in een rapport uit hoe het dat voor elkaar krijgt. Grote techbedrijven die in toenemende mate vertrouwen op energieslurpende datacenters hebben er het grootste belang bij om de stroomkosten omlaag te brengen. IBM is al decennia bezig […]

Advertentie

IBM weet 40 miljoen dollar in een jaar tijd uit te sparen op de stroomrekening. Big Blue legt in een rapport uit hoe het dat voor elkaar krijgt.

Grote techbedrijven die in toenemende mate vertrouwen op energieslurpende datacenters hebben er het grootste belang bij om de stroomkosten omlaag te brengen. IBM is al decennia bezig met het uitvinden van technologieën die het moeten helpen om slimmer met energie om te springen.

In zijn 2011 Corporate Responsibility Report meldt IBM dat het vorig jaar 378.000 MWh aan stroom wist te besparen, wat neerkomt op 7,4 procent van zijn jaarlijkse consumptie. Tussen 1990 en 2011 wist het in totaal 5,8 miljard kWh aan electriciteit te besparen.

‘Big Blue’ heeft liefst 2.300 afzonderlijke projecten die deze zuinigheid mogelijk maken bij de 364 locaties die het over de hele wereld in beheer heeft. Deze plannen behelzen nieuwe ontwerpen van datacenters, voortdurende investeringen en duurzame energie.

Energiebeheerders
Om dit energiebeleid in stand te houden, heeft IBM over de hele wereld veertig mensen in dienst die zich uitsluitend met energiebeheer bezig houden. Zij concentreren zich op gebouwenbeheer, controle van de verlichting, verwarming, ventilatie, airconditioning en meer. Elke locatie die meer dan 2.000 MWh per jaar verbruikt, krijgt met hen te maken, zo legt het rapport uit.

In 2011 hebben specifieke projecten in het bijzonder bijgedragen aan de fikse energiebesparingen. Zo moesten 203 IBM-kantoren ‘bezettingsschema’s’ doorgeven, wat inhoudt dat alleen tijdens de uren dat personeel aanwezig is verwarming en airconditioning wordt ingeschakeld. Door ook de verlichting te vervangen door energiezuinige exemplaren wist IBM 16.200 MWh uit te sparen.

Automatische piloot slimmer
IBM voerde daarnaast aanpassingen door voor de HVAC-installaties van 155 van zijn toko’s. Dit zijn de volautomatische installaties die verwarming, airconditioning en ventilatie in goede banen leiden. Daardoor kon nog eens 41.870 MWh worden uitgespaard.

Tenslotte kreeg de centrale energievoorziening van zestig locaties een opfrisbeurt, waarbij boilers en koeling werden verbeterd. Ook kregen deze installaties ‘gratis koeling’, wat inhoudt dat de koude buitenlucht door een complex wordt geleid in de plaats van kunstmatig opgewekte koeling.

Kleine handelingen, groot effect
Uit het rapport blijkt dat energiebesparing niet slechts een kwestie is van grote gebaren. Naast de eerdere stappen spaarde IBM simpelweg geld uit door het dichtstoppen van gaten in stellages en aanpassingen van de luchtcirculatie.

De techreus investeert tenslotte flink in duurzame energiebronnen: het kocht 518 miljoen kWh uur aan schone energie in, zo’n tien procent van zijn wereldwijde energieverbruik.

Toch is dat bijna 8 procent minder dan het in 2010 deed, wat de ondernemiong wijt aan de “fluctuerende markt en beschikbaarheid van duurzame energie.”

Tegen het einde van het jaar hoopt IBM nog eens 1,1 miljoen MWh te besparen

Advertentie