Mensen met een iPhone of iPad zijn verantwoordelijk voor 65 procent van het mobiel gegevensverkeer. De Androidgebruikers nemen er 20 voor hun rekening. Volgens NetMarketshare, dat wereldwijd onderzoek doet naar dataverkeer per platform, hadden iPhone en iPadgebruikers in juni 65,27 procent van het mobiele dataverkeer in handen. Dat is aanzienlijk meer vergeleken met Android, dat […]

Advertentie

Mensen met een iPhone of iPad zijn verantwoordelijk voor 65 procent van het mobiel gegevensverkeer. De Androidgebruikers nemen er 20 voor hun rekening.

Volgens NetMarketshare, dat wereldwijd onderzoek doet naar dataverkeer per platform, hadden iPhone en iPadgebruikers in juni 65,27 procent van het mobiele dataverkeer in handen. Dat is aanzienlijk meer vergeleken met Android, dat slechts 19,73 procent in handen heeft.

Opvallend is dat zowel het Android- als iOS-gebruik stijgen. Vergeleken met juni 2011 is iOS met meer dan tien percent gestegen, en Android met meer dan vijf percent.

Merkwaardig: er zijn veel meer Android- dan iOS-devices in omloop. Dat betekent dat een iOS-gebruiker gemiddeld veel meer online is dan een Android gebruiker. Zo zijn er in 2011 bijna 2,5 keer zoveel Android smartphones verkocht dan dat er iPhones en iPads zijn verkocht. In totaal zouden er nu 365 miljoen iOS-devices in omloop zijn, vergeleken met 400 miljoen Android devices. Google activeert naar eigen zeggen meer dan een miljoen devices per dag. Apple heeft geen activatiecijfers meer vrijgegeven.

Rest verdeelt de kruimels

Op de derde plaats in de dataverbruikranglijst komt Java Mobile Edition (10,22 %), dat nog veelal gebruikt wordt op feature- en dumbphones. Pas op de vierde plaats komen de BlackBerry-gebruikers met 1,87 procent, gevolgd door Symbian en Windows Phone met respectievelijk 1,49 en 0,61 procent.

De oudere smartphone-besturingssystemen zijn de grote verliezers: BlackBerry-gebruikers waren in 2011 nog verantwoordelijk voor 3,3% van het dataverkeer, bij Symbian was dat nog  6,89 percent. Java heeft het het zwaarst te verduren gehad: sinds juni 2011 daalde het marktaandeel van Java ME met 12,09 percent.

Exit Nokia en RIM?

Het wordt langzaam maar zeker duidelijk dat vooral Nokia en RIM te lijden hebben onder de populariteit van iOS en Android. Zo is Symbian met 5,4% gedaald terwijl Windows Phone daar nog geen halve procent van heeft goedgemaakt, rekening houdend met het feit dat onder andere ook HTC Windows Phone toestellen verkoopt.

Research In Motion ziet de populariteit van zijn toestellen ook achteruit gaan nu goedkope Android smartphones met diensten als WhatsApp gemeengoed worden en reguliere data-abonnementen goedkoper worden dan de speciale BlackBerry-abonnementen. Hopelijk kan RIM de schade nog enigszins beperken met BlackBerry 10, dat al tweemaal is uitgesteld en nu verwacht wordt in het voorjaar van 2013.