Belgacom zegt dat het dit jaar nog met een commerciëel aanbod voor 4G op de proppen komt. Zakelijke gebruikers kunnen het netwerk nu al gebruiken. Momenteel zit het netwerk van Belgacom al in de lucht, maar als doorsnee gebruiker kan je er nog geen gebruik van maken. Een beperkt aantal zakelijke gebruikers testen de technologie […]

Advertentie

Belgacom zegt dat het dit jaar nog met een commerciëel aanbod voor 4G op de proppen komt. Zakelijke gebruikers kunnen het netwerk nu al gebruiken.

Momenteel zit het netwerk van Belgacom al in de lucht, maar als doorsnee gebruiker kan je er nog geen gebruik van maken. Een beperkt aantal zakelijke gebruikers testen de technologie momenteel.

Vandaag maakt het telecombedrijf bekend dat het de uitrol voortzet in Antwerpen, Gent, Leuven, Luik en Namen. Eerder was dat al in Hasselt, Bergen, Waver en het industriepark van Haasrode.

Wanneer de commerciële lancering er precies komt en wat de dekkingsgraad op dat moment zal zijn kan het bedrijf nog niet zeggen. Behalve dat dit voor eind 2012 zal zijn. Ook staat nog niet vast of 4G gewoon beschikbaar is voor wie vandaag een data-abonnement heeft, of dat er een apart abonnement komt om de zeer hoge snelheden te gebruiken.

80 Mbps
4G is de opvolger van 3G en belooft een aanzienlijke snelheidsverbetering voor mobiel internet. Volgens Belgacom zal de snelheid in optimale omstandigheden tot 80-100 Mbps gaan.

In praktijk zal die snelheid een pak lager liggen. Hetzij door beweging, het soort toestel, de aanwezigheid van gebouwen of de sterkte van de zendmast. Toch blijft het een veelvoud van de snelheid die je vandaag met 4G haalt en dat brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee.

Al rijdend videostreamen
Zo kan het Universitair Ziekenhuis Brussel een patient in een rijdende ziekenwagen van op afstand onderzoeken zegt Belgacom, bijvoorbeeld met videostreaming.

Dat laatste kan overigens ook voor entertainmentdoeleinden worden toegepast. Zo wordt er al een tijdje gewerkt aan wagens op LTE (4G) die bijvoorbeeld al rijdend films in HD kunnen streamen.