Nieuws

Toestellen met Firefox OS op komst

Mozilla’s mobiele besturingssysteem krijgt een nieuwe naam en twee makers van budgetsmartphones beloven het herdoopte Firefox OS naar de winkel brengen.

De Mozilla Foundation sleutelt al een tijdje aan zijn eigen OS voor smartphones, dat geheel is gebaseerd op HTML5, de nieuwe generatie standaarden die het web opnieuw vorm moeten geven.

Maar het platform, dat voorheen bekend stond onder de werktitel Boot 2 Gecko, is nu zo vergevorderd dat Mozilla officieel de naam Firefox OS bekend maakt.

Tegelijk met de naamsverandering komt de opensourcestichting ook voor het eerst op de proppen met enkele telefoonfabrikanten die bereid zijn toestellen uit te brengen met Firefox OS. ZTE en TCL Communication Technology, waarvan laatstgenoemde bekend is van het merk Alcatel, zullen de eerste modellen produceren.

[related_article id=”161563″]


Mozilla heeft ook al een rits telecomproviders bereid gevonden Firefox OS in de markt te zetten. Telefónica en Deutsche Telekom waren al sinds maart aan boord en daar komen nu onder meer Sprint, Telenor en Telecom Italia bij. Ook chipmaker Qualcomm had al eerder zijn steun toegezegd.

In zijn hart is Firefox OS een Linux-distro, maar het draait HTML5-webapplicaties op een versie van Firefox. Mozilla werkt aan manieren om typische smartphonefuncties als de versnellingsmeter en de camera te laten samenwerken met deze apps.

Mobiele democratie
Iets eerder dit jaar lanceerde Mozilla ook al een testversie van een open HTML5-applicatiewinkel, zodat er bij de lancering ook daadwerkelijk software te vinden is die draait op het besturingssysteem.

“Mozilla’s OS voor mobiele toestellen zal helpen bij onze missie om geavanceerde webtechnieken aan te bieden die obstakels voor gebruikers en ontwikkelaars uit de weg ruimen. Het zal Mozilla ook helpen om ervaringen met smartphones te democratiseren voor miljarden internetgebruikers die in de komende jaren naar verwachting voor het eerst online zullen gaan via een mobiel toestel”, zei Mozilla-directeur Gary Kovacs.

Telefónica zal het allereerste Firefox OS-toestel begin volgend jaar in Brazilië op de markt brengen. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business