Het worstelende RIM heeft zijn aandeelhouders weinig goeds te melden in het eerste financiële kwartaal. Verliezen, ontslagen en het langverwachte BlackBerry 10 wordt uitgesteld. RIM had al eerder een winstwaarschuwing doen uitgaan voor zijn eerste financiële kwartaal van 2012, maar de cijfers bleken erger dan verwacht. De Canadese telefoonmaker verscheepte 7,8 miljoen smartphones, 41 procent […]

Advertentie

Het worstelende RIM heeft zijn aandeelhouders weinig goeds te melden in het eerste financiële kwartaal. Verliezen, ontslagen en het langverwachte BlackBerry 10 wordt uitgesteld.

RIM had al eerder een winstwaarschuwing doen uitgaan voor zijn eerste financiële kwartaal van 2012, maar de cijfers bleken erger dan verwacht. De Canadese telefoonmaker verscheepte 7,8 miljoen smartphones, 41 procent minder dan dezelfde periode in 2011.

Het leverde RIM een verlies van 518 miljoen dollar op, vergeleken met een nettowinst van 695 miljoen dollar een jaar eerder. In een adem kondigde de onderneming aan dat het 5.000 mensen de laan uitstuurt van de 16.500 die sinds maart nog werkzaam zijn.

Lijdzaam toekijken
BlackBerry 10, het nieuwe besturingssysteem dat de telefoonmaker weer terug in de race moet brengen tegen Apple en Google, zal tot overmaat van ramp worden uitgesteld naar begin 2013. RIM-directeur Thorsten Heins:

“De ontwikkelaars van RIM zijn meer dan ook gericht op het verzekeren van de kwaliteit en betrouwbaarheid van het platform en ik wil het product niet compromitteren voor het af is. Ik ben er zeker van dat de eerste smartphones met BlackBerry 10 een revolutionaire ervaring zullen opleveren voor deze nieuwe generatie van smartphones.”

Nu RIM tot begin volgend jaar lijdzaam moet toekijken hoe de concurrentie verder uitloopt, dringt de vraag zich op of het Canadese bedrijf het einde van 2012 nog wel zal halen. Volgens persbureau Reuters staat het bestuur onder zware druk om met een oplossing te komen.

Microsoft op de stoep
Microsoft-directeur Steve Ballmer zou zich in de afgelopen maanden al hebben gemeld als reddende engel. Hij stelde RIM voor over te stappen op het aanstaande Windows Phone 8. De softwaremaker zou dan een minderheidsaandeel in het bedrijf nemen en promotie voor zijn rekening nemen.

Een andere optie zou zijn om RIM’s bekende veilige netwerk open te stellen aan andere bedrijven, wat voor de broodnodige inkomsten moet zorgen die het bedrijf in de race houdt.

Advertentie