Intune: toestelbeheer op de werkvloer

Met Windows Intune wil Microsoft het makkelijk maken om verschillende toestellen van werknemers te beheren.

Intune bestaat al iets meer dan een jaar, maar werd recent vernieuwd. Op Microsoft’s TechEd-beurs in Amsterdam kreeg ZDNet een demo van de tool die het vooral voor de IT-afdeling makkelijk moet maken om toestellen ongeacht merk of platform te beheren.

“De grote uitdaging is om werknemers veilig, productief en in orde met de regelgeving (compliance, nvdr) te houden”, zegt Eric Main, marketingdirecteur voor Windows Intune.

[related_article id=”161452″]

Het uitgangspunt van Intune is dat een werknemer al lang niet meer uitsluitend op kantoor met zijn/haar werklaptop zit, maar ook met een tweede of derde computer, een smartphone en tablet werkt (en dus aan de bedrijfsdata moet). Dit zowel op het bedrijfsnetwerk als daarbuiten.
Waarschuwing of mededeling?

Intune werkt volledig in de cloud. Als beheerder krijg je een gebruikerspaneel te zien met een lijst van alle gebruikers en hun toestellen.

Vanuit dat paneel kan je als administrator verschillende waarschuwingen instellen, bijvoorbeeld vanaf welk percentage er te weinig schijfruimte is. Daarbij kan je zelf aangeven of het om een kritieke melding, een waarschuwing of een informatieve mededeling gaat.

Probleembeheer
Als systeembeheerder krijg je via Intune een overzicht van eventuele problemen met beveiliging, updates of regelgeving (compliance). Die problemen staan gehyperlinked zodat je kan doorklikken naar individuele problemen.

Handig is dat je per gebruiker kan kijken welke toestellen hij of zij heeft. Intune werkt daarbij overigens niet enkel met Microsoft-toestellen, ook andere toestellen zoals een iPad of een Android-smartphone kunnen worden beheerd.

Licenties
Omdat Intune cloudgebaseerd is, zijn er geen versies. Wel sluit je als bedrijf een abonnement af. In principe lopen licenties per pc-gebruiker die op zijn beurt nog drie extra toestellen kan toevoegen.

Dat stelt wel de vraag hoe Microsoft dat zal factureren zodra werknemers zowel een Windows 8-pc hebben, als een Windows 8-tablet, wat in praktijk een laptop is zonder muis of toetsenbord.

Tijdens de demo kon Microsoft geen uitleg geven over de prijszetting in dit soort gevallen, maar het is volgens Main wel de bedoeling dat hier een mouw wordt aangepast.

Voor de KMO
Intune werkt volgens Microsoft optimaal tot vijfduizend gebruikers, waardoor het niet enorm geschikt is voor zeer grote ondernemingen. Anderzijds lijkt de software dan weer uitermate geschikt voor bedrijven waar een deel van de werknemers niet altijd op kantoor werkt.

Tijdens de presentatie werd door iemand in het publiek gesuggereerd dat een dienst als Intune perfect zou zijn om de computers in je thuisnetwerk te beheren maar ook dat stoot op beperkingen.

Zo wordt Windows Home, Starter en Home Premium, de consumentenversies zeg maar, niet ondersteund. Ook Macs en Linux-computers vallen hier helaas uit de boot.

Maak je eigen updates
Wat Intune handig maakt is dat je je eigen software en updates kan uitsturen. Je kan software per gebruiker beschikbaar stellen, maar even goed het programma (of een update) naar een specifiek toestel sturen.

Ook is het mogelijk om Je eigen wizzard te maken voor updates van het systeem of bepaalde apps. Wel is het, bij niet-Windows software, nog steed snodig om zelf naar de website van de fabrikant te gaan en de update te downloaden. Maar heel het proces kan wel worden vergemakkelijkt.

Wie helemaal niet gerust is in de opkomst van smarpthones en tablets kan het zelfs vrij extreem doortrekken. Zo kan je niet alleen een wachtwoord voor bepaalde zaken vragen, maar ook bepalen hoe ingewikkeld zo’n wachtwoord is. Zelfs de camera of webbrowser kan je met Intune  uitschakelen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business