Nieuws

Apple slikt claim ‘virusvrije Macs’ in

Apple heeft de securityboodschap van zijn Mac-promotiepagina aangepast van ‘krijgt geen pc-virussen’ naar ‘gebouwd om veilig te zijn.’

Volgens Graham Cluley, een veiligheidsonderzoeker van Sophos pronkte Apple tot voor kort op de promopagina ‘Why you’ll love a Mac’ prominent met zijn immuniteit voor ‘de duizenden virussen die op Windows gebaseerde pc’s belegeren.’

Die boodschap, getiteld ‘Krijgt geen pc-virussen’ is nu verdwenen. In de plaats daarvan schrijft de computermaker uit Cupertino nu: ‘Gebouwd om veilig te zijn.’

[related_article id=”158256″]

Een toontje lager zingen
“Ingebouwde verdedigingen houden je veilig voor zichzelf buiten je medeweten om downloadende malware op je Mac”, valt verder te lezen. Apple is ook opgehouden te beweren dat Mac-gebruikers veilig kunnen blijven voor malware zonder daarvoor iets te hoeven doen.

De verandering van toon heeft veel te maken met de recente uitbraak van de Flashback-malware, een Trojaans paard dat in een paar maanden tijd honderdduizenden Mac-gebruikers wist te besmetten.


Niet alleen was de uitbraak opvallend omdat het de eerste keer in Apples geschiedenis was dat op zo’n grote schaal zijn Mac-klanten te maken kregen met malware. Ook zijn communicatie over de oorzaak en oplossing van het probleem deed veel stof opwaaien.

Openheid over malware
“Het is duidelijk dat ze hebben besloten dat het wijzen naar de omvang van het malwareprobleem op Windows niet erg overtuigend overkomt, tenzij ze ook open zijn over het feit dat malware ook bestaat op Mac.”

Die nieuwe houding bleek ook tijdens de laatste Worldwide Developer Conference (WWDC), waar Apple uitpakte met eigen iOS-navigatie en een nieuw MacBook Pro-model. Tijdens een presentatie over OS X Mountain Lion, het aanstaande besturingssysteem voor Macs, bevestigde een hooggeplaatste Apple-medewerker voor het eerst openlijk het bestaan van Mac-malware.

Deze uitspraken, en het feit dat Apple aan Kaspersky heeft gevraagd zijn beveiliging door te lichten, zijn allen tekenen aan de wand dat het bedrijf uit Cupertino een nieuw tijdperk is ingeslagen op beveiligingsgebied.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business