In een speech heeft Europees Handelscommissaris Karel De Gucht duidelijk gemaakt dat ACTA er komt. Ongeacht wat het Europees Parlement erover beslist. “Als je beslist om een negatieve stem uit te brengen voor het Europees Hof een beslissing neemt, dan zeg ik u dat de Commissie nietemin verder gaat met de procedure voor het Hof, […]

Advertentie

In een speech heeft Europees Handelscommissaris Karel De Gucht duidelijk gemaakt dat ACTA er komt. Ongeacht wat het Europees Parlement erover beslist.

“Als je beslist om een negatieve stem uit te brengen voor het Europees Hof een beslissing neemt, dan zeg ik u dat de Commissie nietemin verder gaat met de procedure voor het Hof, zoals we dat mogen doen. Een negatieve stemming zal de voortgang voor het Hof van Justitie niet tegenhouden,” zegt De Gucht in een speech voor het Europees Parlement.

Technologieblog Techdirt parafraseert: wat het Europees Parlement volgende week ook beslist, de Commissie gaat wachten op een beslissing van het Europees Hof die bepaalt of ACTA wel compatibel is met Europese wetgeving. En als blijkt dat ACTA niet wettelijk is, dan is De Gucht van plan er een mouw aan te passen. “Als het hof de conformiteit van de overeenkomst met de verdragen in vraag stelt, gaan we dan zien hoe we dat aanpakken.”

Techdirt interpreteert de woorden van De Gucht als een bevestiging dat de verwijzing van ACTA naar het Europees Hof een truc was om uitstel te verkrijgen en geen legitiem onderzoek naar de wettelijkheid ervan.

Scenario
Stel dat het Europees Hof ACTA niet neersabelt en het Parlement wel, dan heeft De Gucht nog een plan klaar. Een eerste luik van dat plan is wat ‘verduidelijkingen’. Opvallend genoeg blijft de Commissaris erg vaag over wat voor verduidelijkingen hij het heeft.

Het tweede luik gaat als volgt: “Eens de verduidelijkingen geïdentificeerd en bediscussieerd zijn, zullen we het verdrag een tweede keer voorleggen aan het parlement. Of het parlement het nog onder deze legislatuur bekijkt of de volgende, dat is aan jullie om te beslissen.’

Met andere woorden: ACTA is niet weg te stemmen. Er is geen optie ‘neen’, alleen een ‘vraag het later nog eens’. Volgende week gaan we weten hoe erg de Europarlementariërs onder de indruk zijn van De Guchts speech.