Over de werkomstandigheden bij Foxconn  is al veel geschreven. ZDNet mocht op bezoek gaan in de Tsjechische fabriek waar HP-servers worden gemaakt. De fabriek in Kutna Hora, op zo’n zeventig kilometer van Praag, werkt exclusief voor HP. Het Regional Value Center, zoals HP het zelf noemt, assembleert op maat gemaakte servermodules, racks en op aanvraag […]

Advertentie

Over de werkomstandigheden bij Foxconn  is al veel geschreven. ZDNet mocht op bezoek gaan in de Tsjechische fabriek waar HP-servers worden gemaakt.

De fabriek in Kutna Hora, op zo’n zeventig kilometer van Praag, werkt exclusief voor HP. Het Regional Value Center, zoals HP het zelf noemt, assembleert op maat gemaakte servermodules, racks en op aanvraag volledige clusters. Er werken, afhankelijk van het moment, 1,000 tot 1,600 mensen.

Fotospecial: op bezoek bij Foxconn/HP.

Deze fabriek bedient de Europese markt. Net zoals de fabrieken in de VS, Brazillië, Shanghai en Singapore dat in hun regio doen.

“De bedoeling is om alles kant en klaar af te leveren. Dus niet dat er nog wat assemblering nodig is”, verduidelijkt Denise Herdman, wereldwijd verantwoordelijk voor supply chain operations van HP’s Enterprise group.

De Foxconn-fabriek wordt door HP gebruikt sinds mei 2010. Per kwartaal gaan hier zo’n 20.000 tot 25.000 servers en een duizendtal racks de deur uit. Daarvoor was er een andere speler actief maar daarvan krijgen we de naam niet te horen.

Fotospecial: op bezoek bij Foxconn/HP.
Werknemers assembleren servers volgens de opgelegde vereisten van de klant.

Na een bedrijfspresentatie mogen we, in Foxconn-shirt en met rubber om de schoenzolen, de fabrieksvloer op. Hier zien we hoe werknemers componenten op het moederbord vastzetten.

Doorgaans gaat het om servers die op maat van de klant worden geconfigureerd waarbij die laatste zelfs kiest welke kleur de ethernetkabels hebben en hoe die precies worden gebundeld of werggewerkt. Gemiddeld duurt het twintig minuten om een server in elkaar te zetten. Op de kostprijs valt geen prijskaartje te plakken omdat dit afhangt van de individuele configuratie.

Fotospecial: op bezoek bij Foxconn/HP

Een rack mount (een module die je in een rack schuift) vol harde schijven weegt makkelijk meer dan honderd kilo maar blijft gevoelig materiaal. Wanneer zo’n schuif klaar is om verscheept te worden, gebruikt men in de fabriek een kraan om ze veilig in te pakken.

Fotospecial: op bezoek bij Foxconn/HP.

Omdat gigantische kasten als deze enorm veel lucht opzuigen voor de koeling, wordt er soms een filter geplaatst. Niet bepaald overbodig als je kijkt naar de zwarte vlekken ter hoogte van de ventilatoren.

Fotospecial: op bezoek bij Foxconn/HP

Fotospecial: op bezoek bij Foxconn/HP.
Servers in een container, inclusief airco op het dak.

Een van de opmerkelijkste dingen in de fabriek is het POD of Performance optimalized Datacenter. Dit is niets meer dan een datacenter in een container. Op de foto zie je de doorsnede van zo’n POD voorzien van luchtregeling, branddeuren en uiteraard immense stroomvoorzieningen.

Fotospecial: op bezoek bij Foxconn/HP.

Boven op zo’n POD zie je nog eens een constructie. Dat is de airco die het datacenter moeten koelen. Door alles in één installatie te steken, is het mogelijk om een POD (bijvoorbeeld bij plaatsgebrek) simpelweg op het dak of buiten naast het bedrijf neer te zetten.

Fotospecial: op bezoek bij Foxconn/HP.
Een installatie als deze vraagt uiteraard een aangepaste stroomvoorziening.

Fotospecial: op bezoek bij Foxconn.

Fotospecial: op bezoek bij Foxconn.
Elke server van HP wordt grondig getest voor hij de fabriek van Foxconn verlaat.

En de Chinese slaven?
De naam Foxconn staat tegenwoordig synoniem met de slavenfabrieken in China. Kinderarbeid, gevaarlijke chemische producten, werkdagen die nooit ophouden en arbeiders die liever zelfmoord plegen dan nog verder te werken.

In Kutna Hora lijkt het er helemaal anders aan toe te gaan. De werkomstandigheden zijn er duidelijk een pak beter dan de horrorverhalen uit China, wat niet zo verrassend is gezien een Europese vestiging zich ook aan Europese regels moet houden.

Wat wel opviel was dat er tijdens ons bezoek een politiepatrouille op de werkvloer rondging. Maar dat was volgens HP toeval. Twee maal per jaar wordt er gecontroleerd op illegale werkers en dat was net tijdens ons bezoek.

HP werkt ook in China samen met Foxconn, maar benadrukt dat het wereldwijd de EICC-richtlijnen voor optimale werkomstandigheden volgt en daar ook op inspecteert. Dat is de Electronic Industry Citizenship Coalition. Die stelt regels op voor werkomstandigheden en leefmilieu binnen de elektronicasector.