Bijna een jaar na de overstromingen in Thailand is het schijftekort volgens HP opgelost. Tegelijk neemt het bedrijf zijn maatregelen. Los van het humanitaire aspect zorgde de ramp in oktober 2011 voor een wereldwijd tekort aan harde schijven. Thailand was na China de grootste exporteur, maar na de overstromingen konden de meeste fabrieken er lang […]

Advertentie

Bijna een jaar na de overstromingen in Thailand is het schijftekort volgens HP opgelost. Tegelijk neemt het bedrijf zijn maatregelen.

Los van het humanitaire aspect zorgde de ramp in oktober 2011 voor een wereldwijd tekort aan harde schijven. Thailand was na China de grootste exporteur, maar na de overstromingen konden de meeste fabrieken er lang niet op normaal niveau produceren.

Dat zorgde wereldwijd voor flinke prijsstijgingen die bovendien lang zouden duren. Ook IT-giganten als Hewlett-Packard hebben daardoor hun maatregelen moeten nemen.

“Nu is het terug normaal, maar het heeft langer geduurd dan verwacht”, zegt Jan Roodenburg, Vicepresident Supply Chain voor enterprise servers, storage en networking EMEA bij HP. “Het waren niet alleen onze directe leveranciers, maar ook de leveranciers van onze leveranciers die waren getroffen.”

Voor de toekomst hebben zowel HP als de Thaise overheid intussen hun voorzorgen genomen. “Er gebeurt momenteel veel in Thailand. Ze beseffen dat ze hun waterhuishouding moeten verbeteren en werken daar nu bijvoorbeeld samen met Nederland.”

Ook HP zelf neemt voortaan zijn voorzorgen. Het bedrijf is sowieso aanwezig in verschillende landen maar Roodenburg geeft toe dat zijn bedrijf te afhankelijk was van de productie in Thailand.