Nieuws

Bedrijven betalen niet voor Facebookreclame

Facebookcampagnes leggen bedrijven geen windeieren. Toch willen ze niet betalen voor advertenties op het sociale netwerk.

Facebook probeert geld te verdienen aan adverteerders, dat is geen geheim. Advertentiemogelijkheden genoeg op de site. Enige nadeel: de dingen die je als bedrijf gratis op de site kan doen, zijn vaak een pak effectiever dan de advertenties.

Het verhaal van online uurwerkenwinkel Melrose.com is tekenend. In twee jaar tijd hebben marketingcampagnes op Facebook voor 25 procent meer verkopen gezorgd. Opmerkelijk genoeg heeft het bedrijf maar 1.500 dollar aan Facebookadvertenties gespendeerd in heel die tijd, een peulenschil.

Facebook probeert wel geld te verdienen aan bedrijven zoals Melrose. Door beter in de gaten te houden waar gebruikes mee bezig zijn om zo gericht te kunnen adverteren bijvoorbeeld. Maar volgens analisten zou Facebook beter geld beginnen vragen voor een aantal gratis dingen: de marketingcampagnes waarbij je pagina’s moet ‘liken’ voor je een wedstrijdje of iets dergelijk kan meedoen.

Volgens Facebook is het best om zulke gratis campagnes aan te vullen met betaalde advertenties. Zo kan je met een succesvolle campagne nòg meer mensen bereiken.

Betalen is bepalen
En er is nog een ander obstakel waardoor bedrijven de beurs dicht houden. En dat is de noodzaak aan verantwoording. Zo lang een marketinginspanning gratis is, moet er niet te veel verantwoording over afgelegd worden. Heerlijk simpel voor de communicatie-afdeling, vooral als die campagne nog eens oplevert.

Maar het ogenblik dat er een euro wordt uitgegeven, moeten mensen gaan bewijzen dat het geld goed gespendeerd is. Maar ook daar speelt Facebook op in door te werken aan een manier om campagnes beter te gaan meten.

Maar voorlopig is het niet evident voor Facebook om geld te gaan verdienen aan advertenties. Het is namelijk heel moeilijk om te concurreren met iets gratis. Ook als je zelf dat gratis alternatief bent.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business