Bepaalde gedragspatronen op het internet worden door onderzoekers gelinkt aan depressie. Ze hopen zo software te kunnen maken die de symptomen herkent. Volgens de onderzoekers gebruiken mensen met symptomen van een depressie  het internet op een andere manier dan mensen zonder symptomen. Dat beweren de onderzoekers in een opiniestuk in de New York Times. Het […]


Bepaalde gedragspatronen op het internet worden door onderzoekers gelinkt aan depressie. Ze hopen zo software te kunnen maken die de symptomen herkent.

Volgens de onderzoekers gebruiken mensen met symptomen van een depressie  het internet op een andere manier dan mensen zonder symptomen. Dat beweren de onderzoekers in een opiniestuk in de New York Times.

Het gaat onder meer om het obsessief controleren van e-mail, veel video’s bekijken en vaak wisselen tussen meerdere applicaties.


De bevindingen worden gedaan door onderzoekers van het Missouri University of Science and Technology (VS). Ze gaven 216 studenten een vragenlijst om na te gaan of ze depressief waren. Vervolgens werd het IT-departement van de school ingeschakeld om te bestuderen hoe studenten hun tijd doorbrachten op het internet.

Daarbij werd geen persoonlijke informatie verzameld. Enkel informatie over de verkeersstromen en hoe ze het internet gebruikten. Zo konden de onderzoekers een statistisch verband vinden tussen symptomen van depressie en bepaalde gebruikspatronen op het internet. Zo is er onder meer een correlatie tussen een hoge depressiescore en het vaak delen van muziek en films.

Vaak e-mailen is volgens de studie ook een van die patronen. Al hebben eerdere onderzoeken al aangetoond dat vaak je mailbox controleren kan leiden tot hogere spanningen.

De onderzoekers hopen dat de gegevens op termijn kunnen worden gebruikt in software die zo de patronen kan herkennen om tijdig aan te geven wanneer iemand neigt naar een depressie.

Het is niet de eerste keer dat internetgebruik en een depressie aan elkaar worden gekoppeld. Twee jaar geleden bleek al uit een Chinees onderzoek dat wie vijf uur per dag of meer op internet zit, veel gevoeliger is voor de ziekte. Ook Brits onderzoek legde in het verleden de link tussen veel interneturen en een depressie.