Nu Windows Server 2012 bijna klaar is, geven we even een update over de look en feel van de Release Candidate. Als je Windows Server 2012 RC voor de eerste keer opstart, zie je Server Manager klaarstaan om je server te configureren. Je zal trouwens het grootste deel van je tijd spenderen met deze Server […]

Advertentie

Nu Windows Server 2012 bijna klaar is, geven we even een update over de look en feel van de Release Candidate.

Als je Windows Server 2012 RC voor de eerste keer opstart, zie je Server Manager klaarstaan om je server te configureren. Je zal trouwens het grootste deel van je tijd spenderen met deze Server Manager (tenzij je RSAT gebruikt on Server Core-installaties te beheren) die een hele set van PowerShell-beheertools in een Metro-interface samenbundelt.

Windows Server 2012

Hoewel je functies aan Windows Server 2012 een voor een kan toevoegen, kan je ook de Add Role-tool gebruiken om alle nodige functies te verzamelen en configureren voor een specifiek doel. In dit geval voeg je rechtenbeheer voor informatie toe aan een bestandsserver.

Windows Server 2012

Server Manager is ontwikkeld om meerdere servers vanop een plaats te beheren. Maar je wil ook wat diepen kunnen ingaan op een server om te zien hoe hij geconfigureerd is en om na te gaan of hij up-to-date is en normaal functioneert. Belangrijke diagnostische informatie zal altijd wel komen bovendrijven in Server Manager, maar soms heb je toch het gehele plaatje nodig.

Windows Server 2012

Metro en WinRT zijn misschien het hart van Windows 8 op de desktop, maar op de server zijn ze niet meer dan hulpknechtjes. De charms-balk e, het startscherm zijn er, maar je ziet ze amper als je het beheer doet via Server Manager of via PowerShell.

Windows Server 2012

Administrators van Windows Server 2012 kunnen rechten krijgen om met andere servers te werken: specifieke servers voor een business role of alle servers met een bepaalde rol. Je kan de tools in Server manager gebruiken om al die servers te bedienen en zelfs om er vanop afstand toepassingen op te installeren.

Windows Server 2012

Een goeie manier om over een private cloud beginnen na te denken is door de opslag te consolideren. De tool Storage Pool van Windows Server 2012 kan verschillende soorten opslag en verschillende groottes van schijven in een opslagpool combineren. Dat kan volgens de principes van thin provisioning, met meerdere bestandkopieën en het nieuwe ReFS bestandssysteem voor verbeterde veiligheid.

Windows Server 2012

(Alle screenshots zijn van Simon Bisson/ZDNet UK)

Advertentie