Google eist het internet op

Van de 1.930 aangevraagde gTLD"s wil Google er zo"n honderd voor zichzelf. Ook Microsoft, Samsung, Apple, de politie van Nederland, Vlaanderen en Gent willen hun eigen toplevel domein.

De lijst van bijna tweeduizend aanvragen wordt vooral opgevuld met grote bedrijven die hun merknaam, sector of product als eigen gTLD willen. Symantec wil onder meer .norton, .protection en .antivirus, Samsung wil .samsung en Airbus wil .airbus.

Ook verschillende steden en regio’s willen zichzelf met de uitbreiding op de kaart zetten. Zo bestaat de kans dat .brussels, .vlaanderen, .gent, .amsterdam en .budapest er binnenkort aankomen.

[related_article id=”158256″]

Veelvraat Google
Google lijkt, op het eerste zicht, de meest dominante aanvrager van het moment. Het bedrijf vraagt maar liefst 102 toplevel domeinnamen aan. .and, .android, .google, .goog, .docs (waar ook Microsoft naar dingt). Zelfs .baby en .blog zitten in het vizier van de informatiegigant.

Geografisch gezien lijkt Noord Amerika het actiefst met 911 aanvragen. Europa volgt op de tweede plaats met 675 exemplaren. Azië/Australië volgt met 303 gTLD’s. Zuid-Amerika en Afrika houden het respectievelijk op 24 en 17 domeinen.

Iedereen naar .cloud
De vraag is nu op welke basis Icann, dat de toplevel domeinnamen toewijst, de aanvragen gaat beoordelen. Zo zijn er voor .radio en .poker vier verschillende kandidaten. .cloud wordt door zeven partijen aangevraagd waaronder Symantec, Amazon en Google.

Interessant: de Nederlandse politie heeft .politie aangevraagd. Van de Belgische of andere politiediensten, zelfs .fbi of .cia lijkt er op het eerste zicht geen sprake te zijn.

De nieuwe aanvragen worden nu afgewogen en al dan niet goedgekeurd. Ten vroegste vanaf 2013 zullen de nieuwe toplevel domeinnamen opduiken.

Innovatie of cashinjectie?
Of ze ook hun nut hebben moet nog blijken. Zo werd tien jaar geleden al .aero aangevraagd, maar anno 2012 is er geen enkele populaire website of luchtvaartmaarschappij die ze breed gebruikt. Voor Icann zijn de 1930 aanvragen wel een goede zaak. Per aanvraag vangt het 175.000 euro.

De volledige lijst met aangevraagde domeinen en de organisaties erachter kan je hier nalezen op de site van Icann.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business