Google verscheept als eerste een externe browser voor Windows 8, die meteen breekt met de ontwerpregels die Microsoft heeft gesteld voor de Metro-interface. Om toegang te krijgen tot de nieuwe Chrome-browser, moet je uiteraard Microsofts Windows 8 Release Preview geïnstalleerd hebben en jezelf inschrijven bij Googles Dev Channel voor Windows. Als je nu Chrome (21.0.1170.0) […]

Advertentie

Google verscheept als eerste een externe browser voor Windows 8, die meteen breekt met de ontwerpregels die Microsoft heeft gesteld voor de Metro-interface.

Om toegang te krijgen tot de nieuwe Chrome-browser, moet je uiteraard Microsofts Windows 8 Release Preview geïnstalleerd hebben en jezelf inschrijven bij Googles Dev Channel voor Windows. Als je nu Chrome (21.0.1170.0) instelt als standaardbrowser en vastpint in het Metro-startmenu kun je aan de slag.

Breken met conventies
Google heeft besloten om bepaalde regels te negeren die Microsoft voorop heeft gesteld voor Metro-apps. Normaal gesproken zou je onderin een appbalk in beeld moeten krijgen als je op de rechter muisknop klikt (of Windows-toets + Z), maar in plaats daarvan krijg je het traditionele browsermenu in de rechter bovenhoek dat gebruikers van oudere besturingssystemen goed kennen.

Ook als je elders op een webpagina met de rechter muisknop klikt, krijg je andere contextmenu’s in beeld. Dat is vaste kost in reguliere desktopprogramma’s, maar in Windows 8 werkt deze werkwijze normaliter niet.

Ongehinderd Flash
Waar Chrome en IE10 wel op een lijn zitten, is de ingebouwde ondersteuning voor de nieuwste versie van Flash. In tegenstelling tot de Microsoft-browser, is deze ondersteuning niet beperkt tot een select aantal goedgekeurde sites, maar krijg je Flash-materiaal op elke site in beeld, dus ook advertenties.

Omdat Google heeft besloten de nieuwe Metro-browser niet te verspreiden via de Windows Store kan Microsoft geen veto uitspreken over de browser. Daardoor krijgen we een programma dat ergens zit tussen traditie en innovatie en die zet zal veel gebruikers goed bevallen.

Advertentie