We hebben er even op moeten wachten, maar Firefox 13 is een echte upgrade, met zichtbare verbeteringen voor elke surfer. Sinds de Mozilla Foundation startte met een versneld lanceringsschema à la Chrome waren er veel tussentijdse versies die vooral interessant waren voor ontwikkelaars. Maar Firefox 13 is er weer eens met tastbare nieuwe functies voor […]

Advertentie

We hebben er even op moeten wachten, maar Firefox 13 is een echte upgrade, met zichtbare verbeteringen voor elke surfer.

Sinds de Mozilla Foundation startte met een versneld lanceringsschema à la Chrome waren er veel tussentijdse versies die vooral interessant waren voor ontwikkelaars. Maar Firefox 13 is er weer eens met tastbare nieuwe functies voor zowel de liefhebber als de doorsnee gebruiker.

[download_file]

Zichtbaar beter
De vernieuwde thuispagina zal uiteraard het meest in het oog springen, met directe links naar je webgeschiedenis, add-ons en favoriete websites. Daarnaast is het mogelijk om een voorgaande sessie te herstellen.

Maar ook als je een nieuw tabblad opent, zie je je favorite sites in verkleind formaat in beeld, een eigenschap die we al goed kennen van browsers als Opera en Google Chrome. Standaard zal Firefox 13 de meestbezochte sites inladen, maar je kunt ook kiezen om andere exemplaren vast te pinnen op de nieuwe tab.

En…onzichtbaar beter
Dan komen we bij aan de wijzigingen op de achtergrond, die toch merkbare resultaten opleveren voor Firefox-gebruikers. Zo zal de browser bij de start herstelde tabbladen niet meer automatisch laden, wat moet leiden tot flink snellere starttijden.

Ook heeft Mozilla ondersteuning toegevoegd voor het Google-webprotocol SPDY. Weinig sites ondersteunen het op dit moment, maar het kan veel verschil uitmaken in toekomstige laadtijden van je favoriete diensten.

Tenslotte is de nieuwe resetfunctie zeker het vermelden waard, omdat die het voor minder ervaren gebruikers makkelijk maakt om een haperende Firefox-installatie snel en vakkundig te herstellen, zonder een herinstallatie te moeten doen. Bekijk hier de volledige lijst met wijzigingen.

De definitieve versie van Firefox 13 is tijdelijk alleen nog in het Engels beschikbaar, maar we verwachten dat Mozilla binnen afzienbare tijd een Nederlandse versie op deze pagina zal presenteren. Als je niet kan wachten, ga dan aan de slag met bijgevoegde downloadlink voor de Windows-versie.