Google gaat Gmail-gebruikers waarschuwen als het vermoedt dat ze geviseerd worden door hackers die in opdracht van een overheid werken. De zoekgigant is naar eigen zeggen actief op zoek naar inbraakpogingen op Gmail-accounts. Als Google voortaan sporen van braak vindt en vermoedt dat een overheid of een hacker met overheidssteun er achter zit, waarschuwt het […]

Advertentie

Google gaat Gmail-gebruikers waarschuwen als het vermoedt dat ze geviseerd worden door hackers die in opdracht van een overheid werken.

De zoekgigant is naar eigen zeggen actief op zoek naar inbraakpogingen op Gmail-accounts. Als Google voortaan sporen van braak vindt en vermoedt dat een overheid of een hacker met overheidssteun er achter zit, waarschuwt het de accounteigenaar.

Maatregelen
Die krijgt in een roze balk boven het Gmail-venster te lezen dat zijn account of computer mogelijk geviseerd wordt door een hackende overheid. Als je die boodschap te zien krijgt betekent dat nog niet dat je gehackt bent maar neem je best wel enkele maatregelen.

Google raadt aan om een nieuw, sterk wachtwoord aan te maken en voortaan tweestapsverificatie te gebruiken om aan te melden. Je ontvangt dan een sms’je met een tijdelijk wachtwoord telkens je wil inloggen. Hoe Google bepaalt of een overheid achter een aanval zit, wil het niet kwijt.

China
Google noemt geen namen in de blogpost waarin het zijn voornemen aankondigt maar het is geen geheim dat de zoekgigant al enige tijd met een beschuldigende vinger richting China wijst.