Het Europese Telecommunicatie Standaard Instituut (ETSI) heeft het ontwerp van Apple voor de nieuwe nano-simkaartstandaard goedgekeurd. De nieuwe nano-simkaart is 40 procent kleiner dan de huidige micro-simkaart, die in veel moderne telefoons gebruikt wordt. De afmetingen zijn een belangrijk criteria voor smartphonefabrikanten. Een kleinere simkaart laat meer ruimte over voor andere elektronicacomponenten die een betere functionaliteit […]


Het Europese Telecommunicatie Standaard Instituut (ETSI) heeft het ontwerp van Apple voor de nieuwe nano-simkaartstandaard goedgekeurd.

De nieuwe nano-simkaart is 40 procent kleiner dan de huidige micro-simkaart, die in veel moderne telefoons gebruikt wordt. De afmetingen zijn een belangrijk criteria voor smartphonefabrikanten. Een kleinere simkaart laat meer ruimte over voor andere elektronicacomponenten die een betere functionaliteit bieden of het energieverbruik verlagen. De functionaliteit van de nano-sim blijft gelijk aan die van de huidige simkaart.

Nokia bijt in het zand
Een concurrerend ontwerp was ingediend door RIM en Motorola en werd ondersteund door Nokia. Nadat er aan beide ontwerpen aanpassingen waren aangebracht groeiden ze naar elkaar toe, met als belangrijkste resterende verschil dat de RIM/Motorola-kaart met een drukmechanisme in en uit het toestel kan worden gehaald terwijl er voor het Apple-ontwerp een houdertje nodig is.


Nokia heeft zich heftig verzet tegen het Apple-ontwerp. Het dreigde zelfs met het intrekken van de toestemming voor het gebruik van patenten. Met deze beslissing van het ETSI zal Nokia in het stof moeten bijten. De Finnen hebben nog steeds grote moeite met het ontwerp van Apple en verwachten dat voor veel toepassingen nog lang de bestaande micro-simkaartjes in gebruik zullen blijven. 

De beslissing van het ETSI betekent echter niet dat we volgend jaar met smartphones met een nano-sim zullen rondlopen. Er zat liefst zeven jaar tussen de goedkeuring van de micro-simstandaard in 2003 en de eerste implementatie (in de eerste iPad en later de iPhone 4).