Nieuws

Beleid in bedrijven is ‘niet-BYOD’

Veel Belgische werknemers gebruiken een privétoestel voor professionele doeleinden. Ze willen mobiel werken, prefereren gebruiksgemak en de mogelijkheid om werk- en privégebruik te combineren.

Niet toegelaten
De nood is er bij werknemers, maar het antwoord van een bedrijf al veel minder. Zo blijkt uit recent onderzoek van beveiligingsspecialist Trend Micro dat meer dan 1 op 2 bedrijven (57%) in België het gebruik van privé toestellen op de werkvloer niet toelaat. Hiermee zijn we een stuk minder tolerant dan Nederland, Italië en Frankrijk. De belangrijkste redenen zijn een tekort aan kennis op het vlak van beveiliging en privacy en het gevaar voor vermenging van privé- en werkgegevens.

Op zoek naar strategie
De cijfers worden bevestigd door tijdens onze zoektocht naar Belgische bedrijven met een BYOD-strategie. Er zijn wel bedrijven die  toleranter zijn en een beperkt aantal types van toestellen toelaten. Maar ‘pure’ BYOD is dat dus niet. Een bedrijf als SD Worx ondersteunt op technisch vlak een aantal toestellen, maar toestellen die erbuiten vallen worden ‘best effort’ ondersteund.

Andere bedrijven stellen een bepaald bedrag ter beschikking waarbinnen de werknemer dan zelf een keuze mag maken binnen een lijst van toestellen. Bij het kleinere Projective, waar een vijftigtal medewerkers actief bij financiële instellingen aan de slag zijn, gold tot voor kort een BYOD-aanpak, maar werd onlangs voor elke medewerker een iPhone en iPad voorzien.

Vooral IT-bedrijven
Vaak zijn het IT-bedrijven die inzake BYOD al het verst staan. Een verschijnsel dat men kan vergelijken met ‘Het Nieuwe Werken’ waar ook de IT-bedrijven voorop liepen, vaak omdat ze er technologie voor aanbieden.

Zo heeft een telecombedrijf als Belgacom een eigen aanpak rond BYOD. “Eigen toestellen zijn toegelaten”, vertelt Jean-Luc Delvaux, International Security Solutions Manager bij Belgacom. Maar daar zijn wel een aantal (belangrijke) consequenties waar rekening mee moeten worden gehouden. “Iedereen die toestellen voor zijn werk inzet, moet een user policy ondertekenen”, licht Delvaux toe. Daarnaast moet de e-mails worden geëncrypteerd en zijn ‘exotische’ toestellen niet toegelaten. Niet alle toestellen worden namelijk door IT ondersteund.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business