Nieuws

Verwijder bestanden die in gebruik zijn

Maak bestanden ‘vrij’

Wanneer je een map wil leegmaken of een bestand zoekt te verwijderen, dan kan het gebeuren dat Windows protesteert: blijkbaar is een bestand nog ‘gelockt’ door een of ander proces. EMCO Unlock IT haalt het echter snel weer uit de greep van dat proces.

De bedoeling is natuurlijk dat je Unlock IT eerst de weg toont naar het onfortuinlijke bestand. Het programma vertelt je dan meteen of het bestand inderdaad ‘gelockt’ is en zo ja, door welk proces of welke applicatie.

[download_file]

Je hebt dan een paar mogelijkheden. In eerste instantie kan je het proberen door alleen de ‘(file of library) handles’ naar dit bestand te sluiten. Mogelijk krijg je het bestand dan vrij zonder dat je het proces zelf moet afsluiten. Lukt het niet, dan kan je met Unlock IT een stap verder gaan en het proces zelf inderdaad ook afsluiten.

Dat zou in principe ook moeten lukken met processen die zich tegen afsluiting beveiligen, zoals antivirustools maar ook heel wat malware.
In de kantlijn verwijzen we nog naar een gerelateerde tool van dezelfde makers, MoveOnBoot . In plaats van ‘gelockte’ bestanden geforceerd vrij te krijgen, zorgt deze tool ervoor dat je de gewenste manipulaties (verwijderen, aanpassen, kopiëren, …) op een kopie van zo’n gelockt bestand kan uitvoeren. Pas na een herstart van Windows zullen de wijzigingen zich dan effectief op het originele bestand doorzetten.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business