De Europese ministerraad heeft de lagere roamingtarieven goedgekeurd. Daarmee zakt de prijs voor bellen, smsen en surfen binnen de EU. De verlaging werd eerder al goedgekeurd door het Europees Parlement maar is nu definitief rond. Europa maakt er stilaan een gewoonte van om vlak voor de zomervakantie de tarieven naar omlaag te halen. Tot nu […]


De Europese ministerraad heeft de lagere roamingtarieven goedgekeurd. Daarmee zakt de prijs voor bellen, smsen en surfen binnen de EU.

De verlaging werd eerder al goedgekeurd door het Europees Parlement maar is nu definitief rond. Europa maakt er stilaan een gewoonte van om vlak voor de zomervakantie de tarieven naar omlaag te halen.

Tot nu toe was dat vooral voor gesprekken en berichten het geval. Nu wordt ook dataverkeer aan banden gelegd.


Kies je buitenlandoperator
Maar deze aanpassing gaat over meer dan een prijsverlaging. Zo kan je vanaf 1 juli 2014 zelf tijdelijk van operator wisselen als je in het buitenland zit. Dit met behoud van nummer en los van je abonnement in eigen land.

Concreet wil dat zeggen dat wie twee weken naar de Costa Brava trekt, ter plaatse kan kiezen voor een goedkoop aanbod van pakweg Movistar of Orange. Dit zonder in de problemen te komen met zijn operator in België. Zo kan je in Spanje (of een andere EU-land) smsen, bellen of mobiel surfen zonder de hoge roamingkosten.

De prijzen
Dit zijn de maximumtarieven die binnen Europa vanaf juli moeten worden gehanteerd (exclusief btw):

Bellen: 0,29 euro per minuut voor uitgaande oproepen. 0,08 euro per minuut voor ontvangen oproepen. Vanaf juli 2013 zakt dit naar 0,24 euro (uitgaand) en 0,07 euro (inkomend). In juli 2014 wordt dit 0,19 euro en 0,05 euro.

Smsen: 0,09 euro per sms. In 2013 en 2014 zakt dit naar respectievelijk 0,08 euro en 0,06 euro.

Data: 0,70 euro per megabyte. In 2013 en 2014 zakt dit respectievelijk naar 0,45 en 0,20 euro per megabyte.

De verlaagde tarieven zijn in principe geldig tot juni 2022. Maar Europa neemt zich voor om ze ten laatste eind juni 2016 al te herzien.