Israël ontkent dat het iets te maken heeft met Flame, een deze week ontdekte superspion die al jarenlang informatie steelt van computers in het Midden-Oosten. Geruchten deden al snel de ronde dat Israël achter de creatie van de Flame-malware zit, nadat vice-premier Moshe Ya’alon op een lokaal militair radiostation suggestieve uitspraken had gedaan. Zo zei […]


Israël ontkent dat het iets te maken heeft met Flame, een deze week ontdekte superspion die al jarenlang informatie steelt van computers in het Midden-Oosten.

Geruchten deden al snel de ronde dat Israël achter de creatie van de Flame-malware zit, nadat vice-premier Moshe Ya’alon op een lokaal militair radiostation suggestieve uitspraken had gedaan. Zo zei hij dat “er heel wat westerse regeringen zijn met high-tech (capaciteiten), die Iran -en dan vooral diens nucleaire dreiging- zien als een betekenisvolle dreiging en mogelijk betrokken zijn op dit gebied.”

Van alle landen waar Flame werd aangetroffen, waren de meeste besmettingen te vinden in Iran. En hoewel Ya’alon in de radio-uitzending ook zei dat alle landen die Iran’s nucleaire vermogens als dreiging beschouwen “elke mogelijke maatregel zullen nemen om die te beschadigen”, zegt een woordvoerder nu dat Israël part noch deel heeft aan Flame.


Iedereen ontkent
“Er is tijdens dit interview op geen enkele wijze iets gezegd waar de minister impliceerde dat Israël verantwoordelijk was voor dit virus”, verklaart de regeringswoordvoerder tegenover de BBC.  En hoewel de Amerikaanse omroep NBC een anonieme bron aanhaalt die zegt dat de Verenigde Staten achter Flame zit, ontkent de wereldmacht officieel elke betrokkenheid.

Overigens stond Israël zelf als tweede op de lijst van sterkst getroffen landen, al is het nog steeds niet duidelijk of de geïnfecteerde computers zich op Palestijns of Israëlisch grondgebied bevinden.

Superspion
Het Russische Kaspersy Lab concludeerde na een eerste inventaris van de malware dat diens complexiteit mogelijk wijst op ‘staatssponsoring.’ Flame, dat vele malen groter is dan het beruchte Stuxnet-virus, is specifiek gemaakt om op alle mogelijke manieren informatie te stelen van Windows-pc’s en ontvreemde niet alleen bestanden, maar kon ook geluidsopnamen maken.

Het gaat volgens de BBC mogelijk nog jaren duren voordat veiligheidsonderzoekers de code van Flame ontcijferd hebben.