Nieuws

Ultrabooks, tablets Intel krijgen gratis hotspots

Intel gaat toekomstige laptops en tablets uitrusten met een slimme beheerder die automatisch contact zoekt met een globaal netwerk van open Wifi-hotspots.

De chipmaker bevestigde woensdag dat het een contract heeft getekend met Devicescape, dat al enkele jaren een Wifi-beheerder aanbiedt die voortdurend scant naar open draadloze toegangspunten in de publieke ruimte. 

DeviceScape, dat momenteel al gratis te downloaden is voor onder meer Windows, Android en iOS, scant voortdurend op de achtergrond naar beschikbare gratis Wifi-netwerken en voegt die toe aan een wereldwijde database. Het bedrijf selecteert daaruit de exemplaren met voldoende snelheid en kwaliteit en stopt die in zijn Curated Virtual Network (CVN), dat momenteel uit 8 miljoen open Wifi-netwerken over de hele wereld bestaat.

[related_article id=”161563″]

Standaard meegeleverd
Hoewel Intel zelf geen computers bouwt, zal het zijn standaard meegeleverde Smart Connect-software automatisch gaan meeleveren aan fabrikanten. Wie dan de laatste laptop, smartphone of tablet koopt, hoeft in feite niets te doen. Zodra de autoscantechnologie in bereik komt van een beschikbaar open netwerk, maakt het verbinding, zelfs als het toestel in slaapstand verkeert.

Hoewel het aantal beschikbare hotspots in de Benelux momenteel uiterst klein is, zou dat aantal razendsnel groeien als Intel de nieuwe functie in alle toestellen stopt die draaien op zijn microprocessoren.

Ontlasting van 3G
DeviceScape, dat sinds 2005 bestaat, maakt gebruik van crowdsourcing, wat inhoudt dat iedere gebruiker met een mobiel toestel voortdurend nieuwe hotspots toevoegt aan het arsenaal. Het zou mogelijk een goed alternatief kunnen zijn over de ontlasting van 3G-netwerken in stedelijke gebieden.

Intel zegt niet of het een extra bedrag gaat vragen voor de dienst, maar omdat het hier gaat om open netwerken, is die kans klein. Het is ook niet duidelijk of de nieuwe functie een negatief effect kan hebben op het batterijleven en welke veiligheidsrisico’s gebruikers lopen als ze voortdurend in contact komen met vreemde hotspots.
 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business