Facebook heeft de afgelopen tijd meerdere voormalig medewerkers van Apple, waaronder zes iPhone-ontwikkelaars en één iPad-ontwikkelaar, in dienst genomen. De sociale netwerkgigant zou binnenkort een eigen smartphone willen lanceren. Plannen voor eigen smartphone Het is niet de eerste keer dat Facebook een smartphone op de markt wil brengen. De sociale netwerksite zou al tweemaal eerder […]

Advertentie

Facebook heeft de afgelopen tijd meerdere voormalig medewerkers van Apple, waaronder zes iPhone-ontwikkelaars en één iPad-ontwikkelaar, in dienst genomen. De sociale netwerkgigant zou binnenkort een eigen smartphone willen lanceren.

Plannen voor eigen smartphone
Het is niet de eerste keer dat Facebook een smartphone op de markt wil brengen. De sociale netwerksite zou al tweemaal eerder een poging gewaagd hebben. Facebook liep echter tegen veel problemen aan waarna het een overeenkomst met HTC sloot. HTC bracht enkele smartphones met een Facebook-knop op de markt.

Het beursgenoteerde bedrijf zal nieuwe inkomstenbronnen moeten aanboren en de mobiele markt is op dit moment het snelst stijgend. Zuckerberg wil voorkomen dat Facebook slechts een applicatie op andere mobiele platformen is.

Facebook-besturingssysteem
Hoewel Facebook zelf absoluut geen ervaring met hardware heeft en dus ontwikkelaars van buitenaf moet aannemen om een smartphone te ontwikkelen, heeft wel een ander sterk punt: een eigen "besturingssysteem". Het Facebook-platform bestaat uit een sociaal netwerk met messaging, een agenda, contactpersonen, video en sinds kort ook een enorme app store. En uiteraard Instagram, de uiterst populaire camera-app.

De kans lijkt overigens klein dat Facebook achter de Apple-doelgroep aangaat; een Facebook-eigen besturingssysteem zou vooral concurrentie vormen voor Google"s Android.

Plan B: koop een fabrikant
Mocht het eigen team er niet uitkomen, dan heeft Facebook nog een plan B. Het zou een noodlijdende fabrikant inclusief alle expertise kunnen opkopen. Aan geld heeft Zuckerberg geen gebrek. Een fabrikant die mogelijk in de etalage staat is het noodlijdende Research In Motion maar ook HTC wordt met de dag minder waard en heeft reeds goede contacten met Facebook.