Snel je eigen database Ben je vaardig met een programma als MS Access, dan heb je wellicht weinig behoefte aan een programma als Cardbox. Cardbox oogt namelijk wat gedateerd en is een zogenoemde ‘flat file database’. Maar voor eenvoudige en snelle databanken is de tool nog altijd prima geschikt. Cardbox bestaat al bijna 30 jaar. […]


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Snel je eigen database

Ben je vaardig met een programma als MS Access, dan heb je wellicht weinig behoefte aan een programma als Cardbox. Cardbox oogt namelijk wat gedateerd en is een zogenoemde ‘flat file database’. Maar voor eenvoudige en snelle databanken is de tool nog altijd prima geschikt.

Cardbox bestaat al bijna 30 jaar. Tot voor kort moest je echter behoorlijk wat geld neertellen voor het programma; nu is het geheel gratis. Het belangrijkste tekort: het is geen relationele database (zoals MySQL), maar het weet zijn troeven elders te halen.

[download_file]

Een niet onbelangrijk pluspunt is de gebruiksvriendelijkheid. Een database ontwerpen vergt namelijk weinig meer moeite dan een aantal velden waarna je simpelweg records kunt toevoegen. Je beslist zelf welke woorden, getallen of datums je indexeert zodat je de betreffende records snel weer kan ophalen. Afbeeldingen in je records opnemen en koppelingen leggen met bestanden is eveneens mogelijk. Elke database kan tot 16 miljoen records bevatten en je gegevens kan je met AES versleutelen.

Naast recordvelden kan je ook objecten voorzien in je ontwerp: statische tekst, afbeeldingen of een drukknop, bijvoorbeeld. Aan deze laatste kan je dan een of andere actie koppelen, zoals het opstarten van een programma of macro.

Eigen macro’s creëren is namelijk eveneens mogelijk. Dat kan via een eenvoudige macro-recorder, maar zelfs scripten kan ook (met VBScript). Meer informatie over het werken met macro’s vind je op //www.cardbox.com/download/macros.pdf.

Er is ook nog een servertool die je toelaat verschillende Cardbox-gebruikers aan dezelfde database te laten werken, over je lan of het internet.